Višnjanka Lila najbolje radi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lila, Višnjanca Ivana Oplanica, državna je prvakinja u radu pasa gonica. Na prvenstvu održanom u subotu na terenima pod upravom lovackih društava Trcka iz Umaga, Lepus iz Brtonigle i Fazan iz Buja, okupilo se tridesetak pasa iz citave Hrvatske, selekcioniranih na županijskoj razini, a upravo je ova kujica istarskog kratkodlakog gonica u suradnji sa svojim vlasnikom i vodicem osvojila najveci broj bodova – 161.

Drugo je mjesto pripalo Duku (144 bodova), u vlasništvu uzgajivacnice "Od Hrvaca" iz Sinja, s vodicem Zdenkom Radanom, a trece Ani (120) Andrije Cvitkovica iz Splita. Cetvrtom se klasificirala Cila (113) Stipe Citeša iz Splita, dok je peti Aki (110) Porecana Milana Uljancica.

Svi ovi najuspješniji psi pripadaju pasmini istarskih kratkodlakih gonica, koji su uz one oštrodlake, takoder s istarskim korijenima, bili najzastupljeniji. Svoje vrline upornosti u gonjenju zeca i poslušnosti, pokazali su podijeljeni u cetiri grupe s po osam sudionika, a natjecanje je na terenu potrajalo gotovo deset sati.

Ocjenjivali su ih suci Milan Culinovic, Vjekoslav Filiplic, Dražen Maticic, Dalibor Pešutic, Dražen Tulicic, Ante Udovicic, Dušan Uljancic i Nikola Zeba, u prisutstvu delegata Hrvatskog kinološkog saveza Vittorija Zaninica.

Prvenstvo, koje su uspješno organizirali HKS i umaški klub Istarski gonic, svecano je otvoreno u petak ispred sjedišta Trcke u Galicima, a zakljuceno je u subotu kasno poslijepodne na istom mjestu, dodjelom pobjednickih pehara te drvenih skulptura, autora Franka Verbanca, koje prikazuju Poluotok i gonica.


Podijeli: Facebook Twiter