Višnjan: Vecina nezavisnima Angela Matticha

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nezavisna lista Angela Matticha osvojila je 632, a koalicijska lista IDS-a i SDP- a 481 glas na prijevremenim izborima za opcinsko vijece Višnjana. To znaci da ce nezavisni nacelnika Angela Matticha u vijecu imati 6, a koalicija IDS-SDP pet vijecnickih mjesta.

To su prvi neslužbeni rezultati koje smo u 20.40 sati saznali od predsjednice opcinskog povjerenstva Dragice Grujic. Na šest birališnih mjesta u opcini izašao je ukupno 1131 birac od 2050 registriranih, a vazecih je listica bilo 1113.

Prije raspuštanja vijeca nezavisni Angela Mattticha u vijecu imali su pet, SDP jedan, a zajednicka lista IDS i HSS pet vijecnika.

Od opcinskog izbornog povjerenstva doznajemo da su birališta bila otvorena od 7 do 19 sati, a sve je proteklo u redu i bez incidenata.





Podsjetimo, problemi koji su doveli do prijevremenih izbora u Opcini Višnjan poceli su lani 22. prosinca, kada je sazvana sjednica s 35 tocaka dnevnog reda, medu kojima je bilo donošenje proracuna za 2012., te rebalans za 2011. godinu.

Oporbenjaci iz IDS-a, HSS-a i SDP-a prije sjednice tražili su od nacelnika Matticha, da na nju pozove i novinare, što on nije ucinio, pa su napustili sjednicu. Izvanredna sjednica sazvana je pak zadnjeg radnog dana prošle godine, a na njoj su vijecnici IDS-a, HSS-a i SDP-a s vecinskih šest glasova izglasali odluku o privremenom financiranju.

To je ogorcilo Matticha i pet vijecnika s njegove liste, koji su sjednicu napustili s tvrdnjom da je opcina ovime dovedena pred prijevremene izbore što se naposljetku i ostvarilo.

Vlada je krajem sijecnja raspustila vijece temeljem prijedloga Ministarstva uprave koje je navelo da u Opcini Višnjan u zakonom navedenom roku proracun nije donesen, kao ni odluka o privremenom financiranju, cime su se za raspuštanje stekli zakonom propisani uvjeti.

Ovim je potezom Vlade prestao mandat svim vijecnicima, a posebnim je rješenjem za povjerenika Vlade u ovoj jedinici lokane samouprave imenovan Mladen Buršic.


Podijeli: Facebook Twiter