Višnjan: Prijevremeni izbori nicemu ne služe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

O situaciji u višnjanskom opcinskom vijecu i odnosima s nacelnikom Angelom Mattichem, odabiru privremenog financiranja i polemikama oko prijevremenih izbora na konferenciji za novinare govorili su vijecnici kluba IDS-a i HSS-a Bruno Radoš i Miodrag Majkus, vijecnik i predsjednik višnjanskog SDP-a Ljubomir Sirotic, te predsjednik tamošnjeg IDS-a Kristian Štenta.

Do zategnutih odnosa na višnjanskom vijecu došlo je krajem prošle godine, 22. prosinca kada je sazvana sjednica sa 35 tocaka dnevnog reda medu kojima je bilo donošenje proracuna za 2012. i rebalansa za 2011. godinu. Oporbenjaci su prije sjednice tražili od nacelnika da istu pozove i novinare, što nije ucinjeno, te su napustili sjednicu.

Izvanredna sjednica sazvana je zadnjeg radnog dana prošle godine i na njoj su vijecnici IDS-a i HSS-a, te SDP-a sa vecinskih šest glasova izglasali odluku o privremenom financiranju, umjesto donošenja proracuna. To je kod Matticha i pet vijecnika njegove nezavisne liste izazvalo ogorcenje i napuštanje sjednice kao tvrdnje s njihove strane da je opcina ovim cinom dovedena pred prijevremene izbore.

- Nama je bilo logicno da se ide u privremeno financiranje jer to nije nikakav bauk od kojeg treba bježati. To ne znaci prijevremene izbore, to znaci produženje roka za izglasavanje proracuna, a taj rok može biti do 31. ožujka tekuce godine. U vrijeme privremenog financiranja opcinska uprava ima pravo na utrošak 25 posto sredstava prihodovanih u prethodne godine, što znaci da se opcina i dalje financira. Naša intencija je bila da se petnaest dana nakon posljednjeg vijeca održi prvo citanje proracuna i da bi tada ispitali nacelnika o pojedinim stavkama i na osnovu toga složili amandmane za sljedece vijece i izglasavanje proracuna. Tako bi na sjednici nakon prvog citanja proracuna mogli odraditi dio tocaka i pitanje poljoprivrednog zemljišta i informacije vijecnika. Do kraja veljace mogli bi imati dva do tri vijeca, veli Radoš.

Dodaje da se stalno spominju izbori, ali istice jasan stav da IDS-a i SDP-a nisu za prijevremene izbore koji, smatraju ne služe nicemu. Mišljenja su da opcinsko vijece mora raditi i dalje, te da u sljedeca dva mjeseca treba održati barem tri sjednice vijeca, kako bi se odradili materijali onih 35 tocaka koje su dobili. Dodaju kako žele vjerovati da na drugoj strani postoji dobra vjera da se ide u privremeno financiranje, za dvadesetak dana u prvo citanje i potom u donošenje proracuna.

- Na dnevnom redu je bio i rebalans proracuna, koji ne podržavamo iz više razloga, a jedan od njih je što je dan na kraju godine. Sam smisao rebalansa se gubi jer su stavke vecim dijelom veca ostvarene, znaci to je samo bio rebalans pro forma, cisto radi zakona, da se ide u povecanje stavki koje su probijene. Dali smo primjedbe u srpnju, kada je bio polugodišnji izvještaj proracuna, da je dosta stavaka probijeno i logicno bi bilo da se rebalans održao ranije, u najgorem slucaju nakon toga izvješca.

Ali cekao se kraj godine. Posebno nismo za stavke koje su probijene što se tice službenih putovanja, nema se sredstava za prijevoz ucenika ili stipendije, a ali onda, do kraja studenog imamo ostvarenje službenih putovanja od 70 tisuca kuna. Zakinuta je socijala, do 30. prosinca nisu ostvarene neke dotacije, ali postoje zato neke stavke koje bodu oci, kao što su savjetodavne usluge donacelniku ili savjetodavne usluge za odnose s javnošcu, veli Radoš.

Vijecnici IDS-a, HSS-a i SDP-a takoder ukazuju ne problem rijetkog održavanja vijeca, kada je u nekoliko navrata prekoracen zakonski rok od tri mjeseca izmedu održavanja dvije sjednice. Smatraju da je sazivanje sjednice sa 35 tocaka dnevnog reda, šest radnih dana prije kraja godine stavljanje pred gotov cin i kao takva sjednica nema smisla.

- Jer onda se ide samo na glasanje i od nas se ocekuje samo da dižemo ruku. Cak i da je deset naprama jedan u vijecu, ne znaci da taj jedan ne vrijedi. To je naš stav, u našem slucaju nije bio manjak znanja ili inat, kao što je to navodio nacelnik zadnjih dana, veli Radoš.  (Napisala i snimila Vedrana HABEREITER)

SDP i nezavisni nisu u koaliciji

Sa iznijetim stavovima IDS-a složio se i Ljubomir Sirotic. Pritom je kao predsjednik SDP-a istaknuo da suprotno nekim tvrdnjama, njegova stranka i nezavisni u Višnjanu više nisu u koaliciji. Prije godinu dana, naime, nezavisnima su dali obavijest da izlaze iz koalicije. SDP nije službeno u koaliciji s IDS-om i HSS-om, ali se kako vele vijecnici, ove dvije strane usuglašavaju i jednostavno idu na izglasavanje vecine. Ovim potezom višnjansko vijece broji jedanaest vijecnika od kojih pet s nezavisne Matticheve liste, isto toliko i iz koalicije IDS-a i HSS-a, te jednog SDP-ovog vijecnika.


Podijeli: Facebook Twiter