Višnjan: Pola proračuna za kanalizaciju i pročistač

Prioritet opremanje poslovne zone Višnjan-Milanezi (J. PREKALJ)
Prioritet opremanje poslovne zone Višnjan-Milanezi (J. PREKALJ)

Općina Višnjan u iduću godinu ulazi s proračunom planiranim u iznosu od 23,94 milijuna kuna, sa sedam glasova za, tri protiv i jednim suzdržanim, odlučili su vijećnici na zadnjoj ovogodišnjoj sjednici. Na proračun je stiglo nekoliko amandmana vezanih uglavnom za financiranje klubova i udruga, odnosno preraspodjelu stavki.

Kako doznajemo od zamjenika načelnika Bruna Radoša, u ovaj je iznos uračunato i 8 i pol milijuna kuna koje Općina namjerava prihodovati od vanjskih subjekata, kandidiranjem na natječaje za sredstva iz europskih fondova i Hrvatskih voda za izgradnju pročistača s pripadajućom opremom u poslovnoj zoni Višnjan-Milanezi te tri milijuna kuna za izgradnju kanalizacije u dijelu Kadore.

Riječ je o projektima planiranim u tekućoj godini, koji su, budući da nisu nerealizirani, prebačeni u iduću. Predviđena su i ulaganja u poslovnu zonu za asfaltiranje prometnica, obveze koje imaju prema tamošnjim investitorima. Prihode od komunalnog doprinosa planiraju u iznosu od 3,29 milijuna kuna. Ukupno 100 tisuća kuna rashoda planirano je za izradu izmjena i dopuna prostornog plana uređenja, da bi se korigirale nedorečenosti u postojećem, ali ostvarila suradnja s firmom koja je iskazala interes za gradnju hotela u naselju Kolombera kapaciteta do 250 ležajeva.

Ukupno 65 tisuća kuna namijenjeno je za sufinanciranje novog programa produženog boravka djece u školi. No, Općina ima i dugove iz ranijih godina, naslijeđenih od prethodne vlasti, u vidu obveza prema investitorima. Jedan od njih je spomenuti pročistač, ali tu su i dugovanja i krediti općinskih poduzeća Vira i Montenes, dugovanja građanima koji su platili komunalni doprinos u vidu asfaltiranja cesta i opremanja javnom rasvjetom, što u najgrubljoj procjeni, kaže Radoš, iznosi oko 30 milijuna kuna.

- Za sada nam je prioritet dovođenje u funkciju poslovne zone, što će omogućiti nova zapošljavanja, zaključuje Radoš.

Vijećnici su sa šest glasova za i pet protiv usvojili i rebalans za ovu godinu, kojim je proračun drastično srezan s 28,54 na 9,77 milijuna kuna. Proračun je najvećim dijelom bio planiran "predizborno" pa je tako skinuta stavka u iznosu 15 milijuna kuna planirane pomoći iz inozemstva i unutar države. Za dva milijuna kuna smanjeni su i komunalni doprinosi i naknade, što je dijelom i posljedica donošenja ciljanih izmjena i dopuna odluke o komunalnom doprinosu na prethodnoj sjednici vijeća koju je potrebno prvo uskladiti prije izdavanja rješenja investitorima koji su podnijeli zahtjeve za legalizaciju, pa je zbog toga punjenje na ovoj stavci trenutno stalo. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter