Višnjan: Nezavisni u vecini, Mattich bez komentara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nezavisna opcinska lista na celu s nacelnikom Angelom Mattichem u vijecu ce imati šest, a zajednicka lista IDS-a i SDP-a koju predvodi IDS-ovac Bruno Radoš pet vijecnickih mjesta, jucer je iz opcinskog izbornog povjerenstva stigla službena potvrda rezultata prijevremenih izbora za clanove opcinskog vijeca u opcini Višnjan. Na objavljene rezultate nije bilo prigovora. Na šest birališnih mjesta u Opcini izašlo je 55,1 posto od 2.050 registriranih biraca. Od 1.131 biraca koliko ih je glasalo, važecih je listica bilo 1.113, kojih su 632 glasa dali nezavisnima, a koaliciji IDS-SDP 481 glas.

Dvije su kandidacijske liste bile jedine prijavljene za izbore, a nezavisni su se predstavili s listom vrlo slicnom onoj s kojom su na lokalne izbore izašli prije tri godine, dok su IDS i SDP koji su na protekle izbore išli odvojeno, ovaj put su udružili snage ali nisu uspjeli dobiti vecinu u vijecu. Nakon što u nedjelju nakon izbora nismo uspjeli dobiti nacelnika za izjavu, kontaktirali smo ga u ponedjeljak ujutro, ali Mattich nije htio ništa komentirati.

- Cut cemo se za par dana, danas sam u velikoj gužvi, kratko nam je odgovorio Mattich. Radoš se nakon prvih neslužbenih rezultata zahvalio svojim biracima na povjerenju i najavio da ce i dalje biti aktivni u vijecu. Konacni ce saziv vijeca biti poznat u roku od mjesec dana, u kojem se treba održati konstituirajuca sjednica.

Za usporedbu, u proteklom su sazivu vijeca nezavisni dobili pet mjesta koliko i IDS koji je tada imao zajednicku listu s HSS-om, a SDP je dobio jednog vijecnika. SDP je prvo ušao u koaliciju s nezavisnima i prije više od godinu dana iz iste izašao, te prešao u oporbu.

Samo dvije kandidacijske liste vec su prije dale naslutiti da nakon izbora nece biti politickih "prebjega", te ce saziv vijeca sa šest vladajucih i pet oporbenjaka vrlo vjerojatno djelovati sljedecih godinu dana, do redovnih lokalnih izbora.

Podsjetimo, prijevremeni izbori u Višnjanu slijed su dosadašnjih dogadanja, odnosno krize koja je pocela krajem prošle godine, kada vijecnici nisu usvojili proracun za 2012. godinu. Vlada je krajem sijecnja raspustila vijece, cime je mandat svim vijecnicima prestao, te je posebnim rješenjem imenovala svog povjerenika u toj opcini. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter