Višnjan: Konačno radi tvornica za preradu ribe


Iako je bila spremna za useljenje još u srpnju, novoizgrađena tvornica za veleprodaju i preradu ribe, vrijedna deset milijuna eura, tvrtke S.I.C. iz Vabrige, koja se nalazi u višnjanskoj poslovnoj zoni Milanezi, proradila je tek prije desetak dana, i to zato jer su tek sada dobili najosnovniju infrastrukturu koja im omogućava rad.

- Uselili smo se prošlog tjedna, kada smo dobili osnovne uvjete, montažni pročistač i telefonsku liniju. Još čekamo uređenje pristupnog puta, postavljanje prvog sloja asfalta i rubnjaka. To nam je jako bitno da se uredi jer je ovakvo stanje opasno, mogu se uništiti instalacije pod zemljom, kaže Ivan Đani Stojnić, predsjednik Uprave S.I.C.-a.

O ovom smo njegovom velikom poslovnom pothvatu, trenutno među većima u istarskom malom i srednjem poduzetništvu, proizvodnom kompleksu koji se prostire na 6.000 kvadrata, pisali lani kada je dovršen u srpnju, ali i četiri mjeseca kasnije kada je još uvijek zjapio prazan jer Općina Višnjan nije na vrijeme izgradila potrebnu infrastrukturu. Općina je imala obvezu u roku od 18 mjeseci, do veljače 2012., osigurati infrastrukturu - cestu, telefon i kanalizaciju, no to nije učinila.

- Sada se nalazimo izvan ribarske sezone, negdje u ožujku ćemo početi zapošljavati novu radnu snagu. Sada nas ima šezdesetak zaposlenih, a u ožujku planiramo zaposliti još 30 do 35 ljudi, kaže Stojnić koji zbog čekanja nije uspio ostvariti niti lanjski plan zapošljavanja.

U novoj tvornici objedinili su pogone i pomoćna skladišta s dosadašnjih skučenih prostora na pet lokacija u Vabrigi, Santa Marini i Poreču te sada, kada je sve koncentrirano na jednom mjestu, mogu planirati veću količinu proizvodnje. Do preseljenja su proizvodili 2.700 tona godišnje, a u ovoj godini planiraju doći na šest tisuća tona te u skoroj budućnosti na sedam tisuća, iako je kapacitet tvornice i preko deset tisuća tona. Dnevni kapacitet otkupa ribe kreće se od 30 do 60 tona, a u slučaju većeg ulova, može se otkupiti i veća količina za preradu. (V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter