Višnjan: Astronomskom društvu na natječaju HT-a 50.000 kuna

Polaznici Ljetne škole pred zvjezdarnicom na Tićanu (Arhiva)
Polaznici Ljetne škole pred zvjezdarnicom na Tićanu (Arhiva)

Između 456 projekata prijavljenih na natječaj Hrvatskog Telekoma "Zajedno smo jači", među dvanaest nagrađenih donacijama je i projekt "Astronomija kao uvod u znanost" Astronomskog društva iz Višnjana. Za "nabavu opreme i osiguravanje ostalih sredstava za provedbu multidisciplinarnog projekta za učenike osnovnih i srednjih škola" u sklopu projekta "Astronomija kao uvod u znanost" višnjanski su astronomi dobili 50.000 kuna, pa smo voditelja znanstveno-edukacijskog centra i Zvjezdarnice u Višnjanu Korada Korlevića pitali za što će točno taj novac biti utrošen.

- Na ovaj natječaj kandidirali smo financiranje naših uobičajenih ljetnih škola, kao i opremu koja nam je potrebna za ostvarivanje programa tih škola, primjerice setova za robotiku koji bi poslužili za konstruiranje planetarnih rovera u sklopu programa aeronautike ili pak specijalni solarni teleskop.

Međutim, mi smo te troškove proračunali na 90.000 kuna, a dobili smo 50.000 kuna, pa ćemo ono što smo tim novcem htjeli morati donekle reducirati, a kako su djeca prioritet, vjerojatno će stradati planovi za nabavu opreme, rekao nam je vrlo jezgrovito Korado Korlević.

Tijekom 2016. godine za ljetnih mjeseci pod okriljem višnjanskog Astronomskog društva, Znanstveno-edukacijskog centra, Zvjezdarnice i Kluba istraživača Explora, po 27. će se put održati višnjanska međunarodna Ljetna škola astronomije u kojoj se očekuje dvadesetak polaznika i desetak mentora, a još jedan veliki ljetni program je međunarodna Ljetna škola znanosti s programima vezanima uz astrobiologiju, biologiju mora i robotiku.

Višnjanski znanstveni edukatori za sljedeće ljeto pripremaju čak sedam različitih ljetnih škola, među kojima je i jedna na talijanskom jeziku za učenike talijanskih škola koju financira talijansko ministarstvo vanjskih poslova, a sredstvima hrvatskog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta financirat će se programi škola astronomije za učenike u Osječko-baranjskoj i Karlovačkoj županiji.

Ljetna škola astronomije u Višnjanu je, međutim, glavni program među svim ovim aktivnostima, baš po njoj je Višnjan poznat i cijenjen u svijetu i njena se radna godina, naglašava Korlević, ne smije promašiti. Zato će se Astronomsko društvo ovih dana naći radi određivanja prioriteta koji će se pokriti donacijom HT-a, jer će se planirane aktivnosti za koje su računali na ovaj novac "morati presložiti". Sasvim izvjesno će održavanje ljetnih škola biti među tim prioritetima, a teleskopi i setovi za robotiku će morati pričekati neke druge izvore ili neku drugu godinu. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter