Viška vina tragovima istarskih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvanaest clanova Udruge vinogradara i vinara otoka Visa, na celu s predsjednikom udruge Damirom Radicom i viškim gradonacelnikom Ivom Radicom, ovih je dana boravilo u višednevnom studijskom posjetu Istri. Domacin im je bila udruga Vinistra, a u podrumu njenog predsjednika Ivice Matoševica u Kruncicima je ovaj studijsko-edukativni izlet i zapoceo.

Nastavio se posjetom poreckoj Agrolaguni, kao i poreckom Veleucilištu gdje je istarski enolog Mario Staver Višanima govorio o sustavu kontrole kvalitete istarske malvazije i projektu IQ (Istrian Quality). U Porecu su se Višani susreli i s procelnikom županijskog Odjela za turizam Denisom Ivoševicem, koji im je predstavio vec nezaobilaznu spregu istarskog vrhunskog vinarstva i turizma. Drugoga dana su posjetili podrum Marijana Armana u Narducima kod Vižinade, te podrum i kušaonicu vinarije Benvenuti u Kaldiru.

Buduci da se vecina vinara s otoka Visa bavi i uzgojem maslina, s velikim su zanimanjem posjetili i smotru mladih maslinovih ulja u Vodnjanu. "Sve do nas na Visu došao je glas da je Istra najdalje otišla u brendiranju vrhunskih proizvoda, pa smo smatrali da ovim izletom možemo nešto i nauciti, a u ovih par dana smo se uvjerili da smo s našom procjenom bili u pravu", veli predsjednik udruge viških vinara Damir Radica u pauzi degustacije Benvenutijevih vina.

Rado bismo ove modele prerslikali kod nas na Visu, pogotovo u brendiranju našeg plavca i vugave, kaže on. Viška vinarska udruga je inace osnovana 2003. godine; okuplja pedesetak clanova s cijelog otoka, a zasad njih dvanaest ima vlastite vinske etikete. U posljednje se vrijeme uz povecanje kvalitete nastoje povecati i površine pod vinogradima, pa je u zadnjih pet godina zasadeno cetrdesetak novih hektara plavca i petnaestak hektara vugave.


Podijeli: Facebook Twiter