Visitor centar - najveći projekt PP Učka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Egon Vasilić nedavno je izabran za novog ravnatelja Javne ustanove Park prirode Učka, gdje je radio kao glavni nadzornik. Javio se na natječaj za ravnatelja raspisan u drugoj polovici prošle godine i, kako kaže, "iznenadio samoga sebe" jer nije se nadao da će biti izabran. Njegova stručnost u poslu kojim se bavi, upornost i ustrajnost očito su presudili.

Kakva je budućnost Parka prirode Učka? Kakva je vaša vizija ovog prostora?

Prihvaćeni smo, a samo prije 11 godina velika je nepoznanica bila što je to uopće park prirode. Dolazila je jedna nova institucija u prostor, pokretala se suradnja koja je danas vrlo dobra, premda uvijek može biti i bolja. Na tome ću i dalje jako nastojati raditi. Pokušavat ću uspostaviti što bolju suradnju između nas i naših korisnika i lokalne zajednice. Osim toga, zadovoljan sam s mnogim započetim aktivnostima. S infrastrukturom za posjetitelje, s manifestacijama koje smo započeli. Sve ono što je dobro i što se već etabliralo kao konstanta, primjerice Učkarski sajam, sve će se naravno nastaviti.

Kako gledate na planirano otvaranje visitor centra na Poklonu?

Visitor centar je jedan od najvećih projekata na kojem radimo zadnjih godina. Radi se o uređenju starog peradarnika na Poklonu. Nakon šest-sedam godina rada uspjeli smo riješiti imovinsko-pravne odnose, došli smo do faze građevinske dozvole, imamo izvedbene projekte. Sada pripremamo aplikaciju za strukturne fondove EU-a… Bit će to centralno mjesto u parku, mjesto prirodnih i kulturnih vrijednosti, mjesto od kuda će posjetitelji dalje nastaviti istraživati prostor i uživati u tome što Učka nudi.

Kako gledate na izgradnju žičare Medveja - Sedlo ispod Vojaka?

Sve ima svoje dobre i loše strane. Žičara je kao način prijevoza posjetitelja najprihvatljivija s ekološkog gledišta. Činjenica je da ako žičara "zaživi" ovako kako je planirana, nosi veliku ekonomsku dobit zajednici, Liburniji, ali i širem prostoru. S druge strane, za nas koji se bavimo prirodom predstavlja i rizik. Žičara na vrlo uski vršni dio u kratkom vremenskom periodu dovodi velik broj posjetitelja. Tu se pred nas postavlja obaveza da se i kod projektiranja i kod korištenja sve napravi na maksimalno dobar način za zaštitu prirode.

Što će biti s već tradicionalnim manifestacijama - Učkarskim sajmom i Božićnom bajkom?

Što se tiče većih manifestacija, mislim da ćemo za sada ostati na ovim događanjima. Organizacija ovako velikih manifestacija je vrlo težak, iscrpljujući i zahtjevan posao koji stvara i kadrovski i vremenski pritisak na svakog od nas. (Marina KIRIGIN)


Podijeli: Facebook Twiter