Viši status pulskoj bolnici izmaknuo za 0,06 bodova!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Što ce pacijentima u Istarskoj županiji donijeti treca kategorija, u koju je svrstana i pulska opca bolnica, zajedno s ostalih 13 županijskih ustanova? Što kategorizacija donosi zaposlenicima? Pitanja su to na koja javnost ceka odgovore nakon prošlotjedne objave kategorija za svih 30 hrvatskih bolnica koje se bave lijecenjem akutnih bolesnika.

Ministar zdravstva dr. Darko Milinovic izjavio je da su kategorije bolnicama dodijeljene na temelju jedanaest kriterija koji ne govore o kvaliteti usluge pojedine bolnice, vec o njezinim kvantitativnim mogucnostima, poput broja ugovorenih djelatnosti, broja lijecnika i medicinskih sestara po postelji, broja ugovorenih kreveta i gravitaciji bolesnika.

Kvaliteta usluge pojedine bolnice ocijenit ce se kroz proces akreditacije bolnica koji tek slijedi, rekao je ministar. U akreditaciji ce se obraditi podaci o težini stanja lijecenih pacijenata, složenosti medicinskih postupaka, broju i postotku komplikacija kod odredenih zahvata i slicno.

Kod odredivanja kategorija bolnica kriteriji za ocjenjivanje bili su, izmedu ostalih, broj lijecnika, razina i opseg zdravstvene zaštite i zdravstvenih usluga, broj stanovnika koje zbrinjava iz domicilne i okolnih županija, broj postelja i broj bolnica u županiji. Posebno se boduje suradnja s visokim školstvom. Buduci da u Istri nema strucnog studija ili sveucilišnog programa iz podrucja zdravstva, iz tog segmenta pulska bolnica nije mogla dobiti niti jedan bod.

Da bi dosegla drugu kategoriju županijske bolnice regionalnog znacaja, kao što imaju bolnice u Zadru, Varaždinu, Dubrovniku i Slavonskom Brodu, potrebno je prikupiti od 4 do 6 bodova. Pulska je bolnica ocijenjena s 3,94 boda i time joj je za samo 0,06 bodova izmakla druga kategorija.

Ujedno ima najviše bodova od svih 13 županijskih bolnica, koje imaju od 3 do 4 boda. Buduci da su se pri bodovanju koristili podaci iz 2009., u bolnici se nadaju da bi za 2010. podaci bili povoljniji. Nakon što dobiju detaljne izvještaje, kandidirat ce se za drugu kategoriju, ako se to pokaže opravdanim.

Lani je znatan broj lijecnika završio specijalizacije ili uže specijalizacije, a isto tako nešto je veci broj medicinskih sestara. Zbog toga bi mogli dobiti više bodova za strucnu razinu medicinskog osoblja te njihov broj prema broju ugovorenih kreveta.

- Kategorizacija bolnice je važna jer je to pitanje razvoja ustanove i opsega poslova koji se ugovaraju s HZZO-om, izjavio je ravnatelj pulske opce bolnice dr. Lems Jerin. Na temelju kategorije utvrduje se opseg djelatnosti bolnice.

Hrvatska lijecnicka komora protivila se ukidanju razvijenih djelatnosti sadašnjih opcih županijskih bolnica koje imaju kadrove, opremu i prostor te velik broj kvalitetno izvršenih usluga. Na regionalnoj razini narušila bi se dostupnost i kvaliteta zdravstvenih usluga, a s druge strane preopteretile bolnice višeg ranga u vecim gradovima, upozoravaju iz komore.

Koji ce opseg usluga ugovoriti pulska bolnica, doznat cemo kada joj HZZO ponudi ugovor za iduce razdoblje. (Jasna ORLIC)

Kategorizacija svih 30 bolnica
U prvu kategoriju ulaze gotovo sve najvece hrvatske klinicke bolnice, a to su KBC Zagreb, KBC Sestara milosrdnica, KBC Split, Osijek i Rijeka te klinicke bolnice Dubrava i Merkur. U drugu kategoriju bolnica koje imaju regionalni znacaj ušlo je pet bolnica - KB Sveti Duh te opce bolnice u Zadru, Varaždinu, Dubrovniku i Slavonskom Brodu.

Trinaest županijskih bolnica dobilo je rješenja o trecoj kategoriji, a rijec je o opcim bolnicama Pula, Sisak, Koprivnica, Virovitica, Vukovar, Vinkovci, Karlovac, Zabok, Gospic, Šibenik, Cakovec, Požega i Bjelovar. U cetvrtu kategoriju svrstane su bolnice lokalnog karaktera u Novoj Gradiški, Ogulinu, Pakracu, Našicama i Kninu. Ministar Milinovic izjavio je da je ovom kategorizacijom otvoreno i natjecanje bolnica za razvoj i pružanje što bolje usluge pacijentima. (H)


Podijeli: Facebook Twiter