Viši PDV: Za lijekove na recept nema promjena

Umirovljenici su među najugroženijima poskupljenjem lijekova
Umirovljenici su među najugroženijima poskupljenjem lijekova

Ukidanjem nulte stope PDV-a zbog usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s direktivama Europske unije, najnižom, petpostotnom stopom tog poreza od 1. siječnja obuhvaćeni su i lijekovi, dječja hrana, pelene te ortopedska pomagala.

Tom su stopom također oporezovani kruh, mlijeko, knjige i znanstveni časopisi te kinoulaznice, a Ministarstvo financija procjenjuje da će primjena stope PDV-a od pet posto povećati godišnje prihode državnog proračuna za oko 1,3 milijarde kuna.

Po riječima Ljiljane Krčelić, upraviteljice ljekarne Centar, koja djeluje u sustavu Istarskih ljekarni, novi način oporezivanja ne donosi mnogo promjena za pacijente. 

- Pacijentima koji dobivaju lijekove na recept, unatoč PDV-u od pet posto, sve je ostalo isto, dakle ne plaćaju ih, a ako su plaćali učešće, plaćaju ga i dalje u istom iznosu.

Lijekovi koji nisu bili na osnovnoj ili dopunskoj listi HZZO-a pa ih pacijenti moraju kupovati zbog nove stope PDV-a poskupjeli su pet posto, a među najtraženijima su, primjerice, lijekovi za cirkulaciju i preparati za vene.

Pet posto je poskupjela dječja hrana te ortopedska pomagala. U ortopedska pomagala, primjerice, spadaju i trakice za dijabetičare, no svi pacijenti koji su dijabetičari imaju ih pravo dobiti preko HZZO-a. Ako ih troše u većim količinama od propisanih, onda ih moraju kupiti i cijena im je pet posto veća, kaže Krčelić.

Navodi da se, budući da nije poskupjelo mnogo lijekova, u ljekarni ne osjeti pad prometa.

Populacija koja najviše treba lijekove, kaže ona, su umirovljenici, ali većinom se kupuju lijekovi na recept. Dodaje i da su pacijenti već naučili na poskupljenja pa ih ne komentiraju mnogo.

Ljekarna Centar zbog problema s centralnim serverom jučer nije radila u punom pogonu, no kupci koje smo tamo zatekli izrazili su bojazan da će im neki lijekovi ipak poskupjeti.

Kako nam je rekao Ivan Kevrić, kupuje medicinske flastere na recept koje doplaćuje 15 kuna pa bi im cijena, nakon uvođenja nove porezne stope, ipak, unatoč najavama da neće, mogla porasti.

Novih poskupljenja boji se i umirovljena medicinska sestra Sonja Knežević.

- Imam te godine kad mi trebaju lijekovi i mislim da je ovo poskupljenje veliki udar na standard nas umirovljenika. Kupujem lijekove u Italiji i Sloveniji i tamo su i prije bile niže cijene nego u Hrvatskoj, a naš standard je znatno niži.

Osobito će ovo pogoditi umirovljenike jer smo mi najugroženija kategorija zbog vrlo niskih primanja i veće potrebe za lijekovima, rekla je Knežević.

Mlada majka Kristina Božičković rekla je da je i dosad dječja hrana koju kupuje za svoju kćer Timeu bila skuplja u ljekarnama nego u drugim trgovinama pa će, osobito nakon ovog poskupljenja, nastojati izbjegavati ljekarne.  (P. LUKEŽ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter