Višestruke blagodati pistacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema rezultatima nove studije, konzumacija pistacije u uravnoteženoj prehrani, može povecati razinu antioksidansa u krvi odraslih osoba koje imaju povišeni kolesterol.

Svakodnevni unos pistacije, u kolicini od oko 40 do 85 g, može povecati razine beta karotena, luteina i ? - tokoferola u krvi. Takoder, ispitanici koji su unosili pistacije imali su nižu koncentraciju oksidiranog LDL kolesterola u krvi u usporedbi s ispitanicima koji nisu unosili pistacije. Oksidirani LDL kolesterol se dovodi u vezu s upalnim stanjem i nakupljanjem plaka na stijenkama krvnih žila.

Autori tvrde kako rezultati njihove studije ukazuju da prehrana koja štiti srce i krvne žile, a ukljucuje i unos pistacije, doprinosi smanjenju razine oksidiranog LDL kolesterola djelomicno kroz mehanizam sniženja ukupnog kolesterola, ali i zbog dodatne koristi, a to je povecanje razine antioksidansa u krvi.


Podijeli: Facebook Twiter