Višemilijunski rekord

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ford Fiesta, najprodavaniji automobil u Europi u prvom kvartalu 2010., prošlog je tjedna u Fordovoj tvornici u Koelnu postavila novi rekord.

Šestmilijunta Fiesta proizvedena u Njemackoj inacica s je 3 vrata u Vision Blue boji, sa sport paketom opreme i 1.6 Ti-VCT benzinskim motorom (120 KS), a namijenjena je kupcu iz Njemacke.

Izašla iz proizvodnje 31 godinu nakon što je proizvedena prva, a do danas, sedam generacija Ford Fieste proizvedeno je u Koelnu. Postrojenje u Niehlu je od 1989. godine vodeca tvornica za proizvodnju Fieste u Europi.

Otkad je zapocela proizvodnja Fieste u Europi 1976.godine, uvijek popularan auto prodan je u više od 13 milijuna jedinica i proizvodi se u cetiri Fordove europske tvornice ukljucujuci Koeln.

Prvi automobil je proizveden u Valenciji, u Španjolskoj 1976. gdje se - kao i u slucaju tvornice u Niehlu - nastavlja proizvoditi i najnovija generacija Ford Fieste. Od 1976. do 2002. godine Fiesta se takoder proizvodi u Fordovoj tvornici u Dagenhamu u UK-u i u Saarlouisu u Njemackoj izmedu 1976 i 1980.godine.

Trebalo je deset godina do proslave prvog milijuna proizvedenih Fiesti. Drugi milijun sišao je s proizvodne linije za upola manje vremena, a vrijeme proizvodnje za peti i šesti milijun Fieste proteklo je za nešto više od tri godine.

Zanimljivo, Fiesta u drugom kvartalu 2010. godine stiže i u salone sjeverne Amerike.


Podijeli: Facebook Twiter