Višemetarski redovi pred sladoledarima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Fažani je sinoć, u organizaciji tamošnje Turističke zajednice koja slavi 15. rođendan, otvoren dvodnevni Festival sladoleda, prvi na ovom području, koji je privukao velik broj posjetitelja, osobito stranih turista. Ledene je slastice predstavilo osam velikih i malih proizvođača i ugostitelja: Ledo, Re del gelato, Flaviani desserts i Alla Pineta,Gelateria Leone, Slastičarnica Fažana, Adriatic caffe bar i Arboretum Pub.

Mala ledena scena

Doduše, većina njih svoje je ledene slastice nudila u vlastitim objektima po uobičajenim cijenama, 8-10 kuna, dok su na Trgu sv. Kuzme i Damjana, pored Male ledene scene, na kojoj su u večernjim satima nastupili Lara Pliško, Tereza i Ana Mišan, Olivia Malbon, plesne skupine DND-a i Zajednice Talijana Fažane, Stefano Magic i Čarobnjakov šešir, bile postavljene škrinje četiriju proizvođača. Sladoled je bio zatvoren u metalnim kutijama s poklopcima, pa je, suprotno mišljenju nekih posjetitelja koji su očekivali inovativne okuse, boje, a možda i sladoledne instalacije, izostao vizualni efekt.

Izuzetak je bila tek ponuda jedne tvrtke čiji su sladoledari na licu mjesta, na metalnoj ledenoj ploči, oblikovali slastice u rolice i posluživali ih u čašama. Ledo je pak, kao u samoposluzi, prodavao - tvorničke kornete. Ništa, međutim, nije omelo mnoštvo da u višemetarskim redovima čeka na ledenu slasnu porciju. Na molu bio je iglu metalne konstrukcije, ukrašen kornetima, u kojem su djeca uz pomoć direktorice TZ-a Melite Peroković izrađivala sladolede i krune od papira. Program je trajao prijepodne te nakon "zvizdan pauze" ponovno zaživio u večernjim satima. Iako je cijeli dan Fažanom brijao snažan vjetar, praćen tmastim oblacima, navečer, kad je uslijedio turistički desant oblaci su nestali. Publiku su do kasnih sati zabavljali Whiskey Train i Side Effect, a festival je nastavljen i u nedjelju, kad je razrezan i podijeljen Fažanski kolač koji je osmislila slastičarka Slavica Lukin. Umjesto slavljeničkog vatrometa, iz 20 topova suknulo je "milijun" balona od sapunice.

Prvi fažanski milijun

Na području fažanske općine ostvaruju se izvrsni turistički rezultati, velikim dijelom zahvaljujući i privatnim poduzetnicima i iznajmljivačima, ali i TZ-u i Općini koja je uredila infrastrukturu, plaže i samo mjesto u koje i u zimskim mjesecima mnogi Puležani, umjesto na Verudelu, dolaze na kavu i sladoled. Čak 58 posto smještajnih kapaciteta ima četiri i pet zvjezdica, što ovu općinu svrstava u odredište visokokvalitetnog turizma. Do 31. lipnja ostvaren je rast turističkih noćenja od čak 24 posto, a bude li sve teklo po planu, Fažana bi do konca ove godine trebala ostvariti svoje prvo milijuntno noćenje.

(M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)




Podijeli: Facebook Twiter