Više turista očekuju kada zatopli

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Na području Turističke zajednice središnje Istre (TZSI) trenutno boravi 483 turista. To je, kaže Radenko Sloković iz TZSI, znatno manje nego na blagdan Duhova 2015. godine kada ih je bilo 848, a posebno za Duhova 2014. godine kada je na području ove TZ boravilo 1.017 gostiju. Ovogodišnji su Duhovi 15 do 20 dana ranije nego proteklih godina, pa to treba uzeti u obzir, pojašnjava Sloković, dodajući kao važnu činjenicu da je sve do prekjučer  vladalo kišovito vrijeme što je gostima koji posjećuju središnju Istru jako važno.

Od 2.844 ležaja popunjeno 483

Turistička zajednica središnje Istre koja obuhvaća općine Cerovlje, Gračišće, Lupoglav, Karojba, Pićan, Sveti Lovreč, Sveti Petar u Šumi, Tinjan i Grad Pazin u sustavu ima 437 obveznika sa 483 smještajna objekta i ukupno 2.844 ležaja. "Povećanje dolazaka i noćenja vezanih uz blagdan Duhova osjećamo od 13. svibnja, kada se odjednom broj turista na našem području udvostručio", kaže Sloković i to ponajprije zahvaljujući gostima iz Njemačke koji tradicionalno spajaju proljetne praznike s Duhovima, a te dane najčešće koriste za odmor u Istri. "Budući da proljetni praznici u nama najbližoj Bavarskoj traju od 17. do 28. svibnja očekujemo slijedećih dana daljnji rast broja noćenja", napominje Sloković.  

Zanemare li se blagdanski rezultate od početka godine do 11. svibnja onda u tom razdoblju Središnje Istra bilježi 20 posto više dolazaka i 34 posto više noćenja nego 2015. godine.

Prema informacijama koje TZSI dobiva od iznajmljivača gosti u središnjoj Istri borave oko sedam dana, a oko 80 posto ih dolazi iz Njemačke. Turisti koji posjećuju ove krajeve jako su različiti, kaže Sloković. Dodajući kako ponajprije traže i očekuju lijepo vrijeme, ako se to ispuni i dođu ovamo, onda su im aktivnosti jako različite: od bezgraničnog roštiljanja uz bazen, do stalnog obilaženja kulturnih i prirodnih atrakcija Istre. Nažalost još se nije provelo niti jedno istraživanje koje bi navike turista u Središnjoj Istri kvalitetno obradilo, stoga se TZSI oslanja na zapažanja u razgovoru s turistima u Turističkom uredu u Pazinu, a tu zadnjih dana prevladavaju upiti za pješačenja i za obilazak Zarečkog krova. Prema informacijama koje TZSI ima iz izravnog kontakta s nekim iznajmljivačima, informacije variraju od iznajmljivača do iznajmljivača. Ima objekata koji su već rasprodani za čitavu godinu, ali i onih kojima su rezervacije puno slabije nego protekle godine. Razloga i za jedno i za drugo može biti bezbroj, komentira Sloković, očekujući kako će se u nastavku sezone broj noćenja u središnjoj Istri povećati za oko 20 posto u odnosu na lanjsku godinu.

Daje se novac za bazene i uređenje okoliša i objekata

Budući da su u tijeku dva natječaja HTZ-a za bespovratna sredstva, TZSI pokušava animirati iznajmljivače, ali i ostale poduzetnike u turizmu da se u što većem broju kandidiraju, jer su ove godine mogućnosti potpora veće s obzirom da Središnja Istra sada ima status pred i posezonske  destinacije. No, tek je njih četvero do sada tražilo dodatne informacije o potporama. " Radi se o investicijama u gradnju bazena, uređenje okoliša, dodatno opremanje ili renoviranje smještajnih objekata i slično, iako je u javnom natječaju predviđena daleko šira paleta investicija. Neki su iznajmljivači uložili vrijeme i novac i u osobno usavršavanje, pa su sudjelovali u tečajevima stranih jezika i sommelierstva," kaže Sloković. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter