Više turista iz cijele Europe, Talijani ostali doma

Istra je u svibnju nadoknadila minus iz prva četiri mjeseca (M. ANGELINI)
Istra je u svibnju nadoknadila minus iz prva četiri mjeseca (M. ANGELINI)

Istra se u prvom dijelu predsezone itekako može pohvaliti dobrim turističkim prometom. Naime, do kraja svibnja u Istri je ostvareno 515,8 tisuća dolazaka i 2,2, milijuna noćenja što je četiri, odnosno devet posto više nego lani u istom razdoblju.

Ovaj podatak tim više veseli jer je Istra do kraja travnja bilježila značajan minus, i to sa gotovo svih najvažnijih emitivnih turističkih tržišta. Ipak, svibanj je preokrenuo loše brojke usprkos promjenjivom i nestabilnom vremenu koji je obilježio blagdane kada se u Istri i očekivalo najviše gostiju - za Duhove i Tijelovo.

Prema podacima županijske Turističke zajednice u Istri je tokom prvih pet mjeseci u odnosu na isti period lani bilo više turista iz gotovo svih europskih zemalja. Jedini značajan minus ostvarili u talijanski gosti, i to od 16 posto u dolascima i noćenjima što je i bilo za očekivati s obzirom na činjenicu da kriza u njihovoj zemlji i dalje ne jenjava što je itekako povezano s odlukama za putovanje.

Međutim, raduje činjenica da je zabilježen velik skok turističkog prometa iz Nizozemske otkuda je došlo 31 posto više gostiju nego lani, i koji su ostvarili čak 36 posto više noćenja (97.126). Ta je brojka itekako značajna budući da su se nizozemski gosti počeli vraćati u Istru tek lani nakon što su je nekoliko godina zaobilazili i birali druge destinacije.

Ujedno, to je znak i da se ne odlučuju samo za kampove i ljetovališni odmor budući da su prije većinu prometa ostvarivali u vršnim ljetnim mjesecima kada kod njih traju ljetni školski praznici.

Naravno u prvih pet mjeseci najbrojniji su bili gosti iz Njemačke koji su u porastu za pet posto u dolascima  (122.177) i 17 posto u noćenjima (815.988). Slijede ih Slovenci koji su više-manje ostali na istom turističkom prometu kao i lani s 91.812 dolazaka i 296.180 noćenja, a potom Austrijanci  sa čak 15 posto više dolazaka (91.363) i 22 posto više noćenja (344.393) što je znak da je Istra Austrijancima i dalje jedna od najpopularnijih regija za odmor te da ne gube interes za nju kako se nedavno moglo čuti u medijima. (B. BAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter