Više tisuća prosvjednika u Kijevu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više tisuća Ukrajinaca prosvjedovalo je u utorak u Kijevu na poziv triju oporbenih stranka, među kojima i stranke slavnog boksača Vitalija Klička, tražeći raspisivanje izbora za gradonačelnika prijestolnice, mjesto koje je upražnjeno od lipnja 2012.

Prosvjedna povorka koju su predvodili Kličko i dvoje čelnika oporbenih stranaka prvo su prošetali središtem grada a zatim su se okupili ispred zgrade parlamenta tražeći od zastupnika da odrede datum izbora, izvijestio je AFP. "Nijedno mjesto u zemlji, a posebno prijestolnica, ne može biti bez zakonito izabrane vlasti. Eto zašto danas moramo odrediti dan izbora" za gradonačelnika i za gradsku skupštinu, rekao je Kličko u obraćanju zastupnicima u parlamentu.

Oporba koja u Kijevu ima veliku potporu, optužuje provladine zastupnike da ne žele odrediti dan izbora iz straha da ih ne izgube. Gradonačelnik Kijeva Leonid Černovecki, izabran 2006. i ponovo izabran dvije godine poslije na prijevremenim izborima, poznat po ekstravagantnosti, dao je ostavku u lipnju 2012., što je idućeg mjeseca potvrdila gradska skupština. Od tada prijestolnicom s tri milijuna stanovnika upravlja Oleksandar Popov kojeg je 2010. na tu dužnosti imenovao predsjednik Viktor Janukovič, oduzevši ujedno gradonačelniku većinu njegovih ovlasti.

Popova su oštro kritizirali zbog lošeg vođenja krize prouzročene rekordnom količinom snijega koji je u ožujku paralizirao grad. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter