Više stotina vjernika u procesiji pulskom rivom

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Katolički blagdan Tijelova ili svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, koji se slavi u četvrtak poslije nedjelje Presvetog Trojstva, obilježen je i u Puli. Nakon svete mise u pulskoj prvostolnici, Katedrali uznesenja Blažene Djevice Marije, kojoj je prisustvovalo više stotina vjernika, održana je i velika procesija. Misno slavlje predvodio je biskup u miru mons. Ivan Milovan, a sudjelovali su župnici svih pulskih župa.

Nakon mise uslijedila je svečana procesija koja se protezala Rivom, Ulicom sv. Ivana te Scalierovom ulicom sve do crkve sv. Antuna Padovanskog. Tamo je održan blagoslov s Presvetim.

Inače, u Katoličkoj crkvi Tijelovo je svetkovina u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. U nekim hrvatskim krajevima ovaj se blagdan zove i Brašančevo. Riječ dolazi od riječi "brašno", od čega se pravi kruh, a on u pretvorbi u sv. misi postaje Kristovo tijelo. Javlja se u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo širi se u 14. stoljeću. Na čašćenje Tijela i Krvi Kristove snažno je utjecao događaj povezan uz euharistijsko čudo iz 1263. u talijanskom mjestu Bolseni.

Jedan je svećenik slaveći svetu misu posumnjao u pretvorbu kruha i vina u Isusovo Tijelo i Krv pa kad je lomio posvećenu hostiju, zapazio je kako iz nje kaplje krv koja se slijevala po oltaru. Događaj sličan ovom zbio se 1411. i u Hrvatskoj, u Ludbregu. Za najvažnijega dijela mise, kad se na svećenikove riječi i djelovanje Duha Svetoga kruh pretvara u Tijelo, a vino u Krv Isusovu, svećenik je posumnjao u ovo čudo. Tada je ugledao da se u kaležu nalazi prava svježa krv. Svetkovina Tijelova povezana je s procesijama.

Prva Tijelovska procesija održana je u njemačkom gradu Koelnu u 13. stoljeću. Taj se običaj proširio po cijeloj Europi. U procesijama svećenik u pokaznici nosi posvećenu hostiju, a puk u njegovoj pratnji pjeva, moli i nosi cvijeće. U hrvatskoj tradiciji Tijelovskih proslava velike su procesije bile sastavni dio obilježavanja blagdana Tijelova sve do pred početak Drugoga svjetskog rata. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, Hina, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter