Više stanara - veci racun za otpad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sredinom veljace stanovnicima opcine Medulin stici ce uplatnice za odvoz smeca za sijecanj i veljacu s novim nacinom obracuna. Odvoz se u medulinskoj opcini više nece placati po kvadraturi stambene površine vec prema broju clanova u domacinstvu.

Dosad je cijena odvoza bila 38 lipa po kvadratu za domacinstva i 1,4 kune za poslovne subjekte. Novi cjenik je još u izradi, ali Vladimir Periša, tehnicki direktor medulinskog komunalnog poduzeca Albanežon, naglašava da ce osim odvoza u cijenu biti uracunati i troškovi tzv. hladnog pogona koji se odnosi na kamione i njihovu amortizaciju.

"Odabrali smo ovaj nacin naplate zato što nemamo mogucnosti naplacivati, primjerice, po kilogramu proizvedenog otpada jer nemamo vagu", kaže Periša.

Dakle, najmanji ce iznos placati samci, a troškovi ce se penjati sa svakim dodatnim clanom. Staracka domacinstva u kojima su osobe starije od 65 godina placat ce 50 posto nižu cijenu odvoza.

S obzirom na veliki broj povremenih stanovnika na medulinskom podrucju njihov status namjerava se regulirati tako da cijelu godinu placaju hladni pogon te šest mjeseci odvoz smeca po osobi. Apartmanski gosti placat ce tijekom sezone odvoz po osobi.

Poslovni subjekti posebna su kategorija i za njih ce se odrediti koeficijenti ovisno o djelatnosti koju obavljaju na nacin da ce najviši koeficijent imati ugostiteljski objekti s obzirom na to da proizvode puno više otpada.


Podijeli: Facebook Twiter