Više sigurnosti i jeftiniji kamping

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako se ovog proljeca Hrvatska prvi put snažno promovirala na beogradskom turistickom sajmu, što je godinu dana ranije napravio i istarski TZ, takve aktivnosti nisu dovele do bitnog povecanja gostiju s tog tržišta.

Do kraja srpnja u Istri, gdje dolazi najviše turista iz Srbije, bilo je osam posto manje srpskih gostiju i isto toliko manje nocenja. Došlo ih je oko 11 tisuca i ostvarili su 65,7 tisuca nocenja.

Razlog manjeg broja sigurno leži u gospodarskoj krizi, ali i našoj skupoci s obzirom na njihov nešto niži životni standard.

Ivan Ivanovic iz Kamping asocijacije Srbije, koji ovih dana ljetuzje u Savudriji, kaže da je osjecaj sigurnosti prioritet na kojem turisticka Hrvatska mora poraditi ako želi pridobiti turiste iz Srbije koji su se vec zasitili Crne Gore i Grcke.

- Znam da je bilo nekoliko incidenata u Dalmaciji. Jedan takav loš feedback ima znacajniji efekt nego pohvale. Isto tako trebalo bi se raditi na tome da se uvede još više autobusnih linija jer znam da je prošle godine došlo nekoliko tisuca srpskih turista direktnim autobusnim linijama do Istre i Kvarnera, kaže medu ostalim Ivanovic.



Uz to naglašava da Hrvatskoj nedostaje ljubaznosti, ne samo prema srpskim turistima, nego opcenito. Isto tako, veli da se za pridobivanje srpskih gostiju mora voditi racuna i o njihovoj kupovnoj moci, koja još uvijek nije velika.

- Mi u našoj asocijaciji provodimo jaku kampanju da se Srbi vrate kampiranju i provodenju slobodnog vremena u prirodi, da upoznaju svoju zemlju, ali i regiju, a time Hrvatsku i Istru, jer je to najpovoljnije. Nažalost, nemamo veliku kupovnu moc jer je prosjecna placa 350 eura. Zato smatram da bi Hrvatska trebala promovirati na našem tržištu kampove bungalovskog tipa s povoljnom cijenom polupansiona, gdje se ne bi trebalo orijentirati na autodomove i slicno. Trebate se orijentirati na jeftiniji kamping, pogotovo za mlade ljude, savjetuje Ivanovic.


Podijeli: Facebook Twiter