Više šansi za dobivanje novca ribarima sa starim brodicama

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Ministarstvo poljoprivrede u javnu je raspravu do 26. kolovoza pustilo pravilnik o dodjeli bespovratnih sredstava ribarima koji svoja plovila žele učiniti energetski efikasnijim, odnosno ekološki prihvatljivijim, pri čemu će se više bodova za dodjelu sredstava dobivati što je plovilo starije, odnosno što više ribolovnih dana broji. Pravilnik je, moglo bi se reći, nešto sasvim suprotno od scrappinga – dodjele poticaja za uništenje ili prenamjenu starih ribarskih plovila, koje se i kod nas provodi do kraja iduće godine, a kojem je svrha smanjiti broj ribara na moru zbog očuvanja resursa. Program poticanja energetske učinkovitosti i ekološke prihvatljivosti plovila na snazi bi bio do 2020. godine, no prijedlog ne navodi koliko bi novca ukupno imali na raspolaganju, odnosno koliko bi se dobivalo za pojedino plovilo.

Mehanizmi i alati

Navodi se samo da će se poticaje, za koja će 75 posto sredstava osigurati EU, a ostatak od 25 posto država, moći dobiti za poboljšanje pogonskog sustava plovila, za ulaganje u ribolovne alate i ribolovnu opremu, za poboljšanje hidrodinamike trupa plovila i pogonskog sustava plovila te za smanjenje potrošnje električne i termalne energije.

Primjerice, poticat će se troškovi za nabavu mehanizama za stabilnost, kao što su ljuljna kobilica i gomoljasti pramac, zatim troškovi vezani uz upotrebu netoksičnih proizvoda za suzbijanje obrastanja, kao što je bakreni premaz radi smanjenja trenja, kao i troškovi vezani uz kormilarski uređaj. Nadalje, subvencionirat će se nabava energetski učinkovitih propelera, katalizatora, generatora koji upotrebljavaju vodik ili prirodni plin te pogonskih elemenata koji upotrebljavaju energiju iz obnovljivih izvora (jedra, zmajevi, vjetrenjače, turbine ili solarne ploče).

Kad su ribolovni alati u pitanju, poticat će se prelazak s povlačnog na alternativni ribolovni alat, preinaka povlačnog ribolovnog alata ili pak nabava opreme za nadzor povlačnog ribolovnog alata.

Jamstveni rok

Poticanje ulaganja u cilju smanjenja potrošnje električne i termalne energije obuhvaćat će pak poboljšanje sustava za hlađenje, zamrzavanje ili izolaciju za plovila kraća od 18 metara, troškove ulaganja u poticanje ponovne upotrebe topline na plovilu, pri čemu se toplina zadržava i ponovno upotrebljava za ostale pomoćne operacije na plovilu te slično.

Da bi plovilo moglo dobiti poticaj, morat će obavezno biti upisano u očevidnik brodica, pomorskih ribarskih brodova, odnosno u upisnik čamaca ili brodova unutarnje plovidbe. Poticaj može zatražiti samo vlasnik plovila koji će imati podmirene financijske obveze prema državnom proračunu i neće smjeti biti u stečaju, predstečajnom postupku, likvidaciji ili blokadi. Nakon dobivanja poticaja plovilo neće smjeti prodati, koristiti protivno svrsi za koju je namijenjeno, dati u najam ili dati na bilo koje drugo raspolaganje i korištenje drugim pravnim ili fizičkim osobama najmanje pet godina od zadnje primljene uplate. (Bojana MRVOŠ PAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter