Ljudi koji jedu ribu nekoliko puta tjedno izloženi su manjem riziku od moždanog udara u usporedbi s onima koji je jedu rijetko ili je uopce ne jedu, zakljucili su švedski znanstvenici.
Omega-3 masne kiseline u ribi mogu smanjiti rizik od moždanog udara svojim pozitivnim djelovanjem na krvni tlak i kolesterol, napisali su Susanna Larsson i Nikola Orsini sa švedskog instituta Karolinska u strucnom casopisu Stroke.
Znanstvenici takoder isticu da vitamin D, selen i odredeni proteini koji se mogu naci u ribi takoder mogu pomoci u smanjivanju rizika od moždanog udara.
Njihova analiza temelji se na 15 studija koje su provedene u SAD-u, Europi, Japanu i Kini, a u kojima se ispitivalo ljude koliko cesto jedu ribu, a zatim su praceni u razdoblju izmedu cetiri i 30 godina kako bi se vidjelo tko ce od njih doživjeti moždani udar.
Oko dva do tri obroka ribe tjedno je dovoljno kako bi se smanjio rizik od moždanog udara.
Analizom podataka je utvrdeno da su oni koji su jeli najviše ribe imali 12 posto manji rizik od onih koji su je imali u svojoj prehrani vrlo rijetko.