Više puta preprodavao jahte, dvije nađene u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvije obitelji talijanskih turista morale su u marinama u Umagu i Novigradu napustiti unajmljene jahte nakon što im ih je početkom proteklog tjedna zaplijenila policija.

Riječ je o kooridiniranoj akciji Interpola na relaciji Rim - Zagreb, provedenoj po nalogu tužiteljstva iz Riminija, koje već par godina istražuje malverzacije Giulia Lollija, odbjeglog talijanskog poduzetnika. Lolli, koji se već neko vrijeme skriva u Libiji, bio je vlasnik tvrtke "Rimini Yacht", a pod sumnjom je za prijevaru tešku 40-ak milijuna eura. Istražitelji ga terete da je jahte tvrtka kojoj je bio na čelu, preprodavala po nekoliko puta.

Prateći lanac preprodaje dvaju plovila istražitelji su stigli do informacija da se trenutno nalaze u hrvatskim marinama. Talijani koji su ih unajmili od leasing-kuća, nisu ni slutili da će im boravak na našoj strani Jadrana biti naprasno prekinut.

Upravo u marini Umag, te u marini u Novigradu pronađene su četiri milijuna eura vrijedne jahte što ih je Lolli prodavao. U pitanju su bile luksuzne jahte "Atlantis 50" i "Aicon 64". Ni leasing-kuće što si ih iznajmile, ni turisti koji su na njima uživali ploveći Jadranom nisu ni slutili da su žrtve Lollijeve prijevare. Naime, oba plovila imala su nekoliko vlasnika, te im je prateća dokumentacija bila krivotvorena.

Utvrđeno je da je jedno plovilo istovremeno privremeno registrirano u dva talijanska grada - La Speziji i San Marinu. Kao vlasnici su također bile navedene dvije tvrtke, jedna leasing-kuća u San Marinu, a druga u Reggio Emiliji. Drugo plovilo bilo je u vlasništvu čak tri tvrtke, od kojih je jedna, kako su utvrdili talijanski istražitelji, iz Švicarske.

Bez obzira na to oba su se plovila koristila i na njima su dvije talijanske obitelji boravile u hrvatskim marinama. Nakon što su im policajci prekinuli ljetovanje nisu se odmah vratili u Italiju, već su se s jahti prebacili u lokalne hotele, te nastavili odmor. Tko će im i kada nadoknaditi štetu tek se treba utvrditi.

Pokušali smo od pulskog Županijskog suda dobiti službenu potvrdu da su jahte oduzete no glasnogovornica Edvina Draguzet Suevich podsjetila nas je da je riječ o detaljima istrage, a prema zakonu istraga je tajna. (Ana RAIĆ KNEŽEVIĆ)
 


Podijeli: Facebook Twiter