Više proteina, manji mozak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan od brojnih razloga zašto odabrati prehranu siromašnu kalorijama i mastima, a istovremeno bogatu vocem, povrcem i ribom jesu brojne epidemiološke studije koje svjedoce da takva prehrana može odgoditi nastanak i progresiju Alzheimerove bolesti.

No, iz svijeta znanosti nam stiže još jedna zanimljivost o tome kako prehrana utjece na Alzheimerovu bolest odnosno mozak. Naime, iako su znanstvenici usporedivali razne vrste prehrane i pratili kako one djeluju na formiranje plakova u mozgu, sasvim su neocekivano otkrili da prehrana bogata proteinima dovodi do smanjena mozga.

Studija je provedena na miševima koji su podijeljeni u 4 skupine. Miševi su dobivali uobicajnu prehranu, prehranu bogatu mastima, a siromašnu ugljikohidratima, prehranu bogatu proteinima, a siromašnu ugljikohidratima ili prehranu bogatu ugljikohidratima, a siromašnu mastima. Zanimljivo je da su miševi koji su dobivali obilje proteina imali 5 % lakši, ali i manje razvijen mozak od ostalih skupina.

Iako su nužna daljnja istraživanja, znanstvenici vjeruju da suviše proteina ima slican utjecaj i na ljudski mozak.


Podijeli: Facebook Twiter