Više promocije dovelo bi u Pazin više turista

Turisti u pazinskom kaštelu (Arhiva/M. RIMANIĆ)
Turisti u pazinskom kaštelu (Arhiva/M. RIMANIĆ)

Središnja Istra, onaj njen dio na kojem djeluje istoimena turistička zajednica, a uz Grad Pazin obuhvaća općine Cerovlje, Gračišće, Lupoglav, Karojbu, Pićan, Sveti Petar u Šumi, Sveti Lovreč i Tinjan, ove godine bilježi sjajne turističke rezultate. Od 1. siječnja do 13. kolovoza na tom je području zabilježeno 62.001 noćenje, dok ih je lani u istom razdoblju bilo 54.307.

Zanimljiviji su i podaci o broju turista u Pazinu, a o njima ponajbolje govore prodane karte za ulaz u Kaštel, najposjećenije pazinsko turističko odredište. Od 1. siječnja do konca kolovoza ove godine u Kaštel, u kojem djeluju Muzej grada Pazina i Etnografski muzej Istre, ušlo je 12.275 individualnih posjetitelja, a kroz Pazinsku jamu prošlo je 6.713 turista.

- Broj posjetitelja Kaštela daleko je veći od broja individualno prodanih ulaznica, jer tomu treba pridodati posjetitelje koji dolaze organizirano autobusima. Dodaju li se svemu tomu posjetitelji programa, kojih barem ove godine u Kaštelu nije nedostajalo, može se govoriti o nekoliko desetaka tisuća posjetitelja na godišnjoj razini, kaže Denis Visintin, ravnatelj Muzeja grada Pazina.

Ovaj je muzej tijekom ljeta bio domaćin nekoliko zanimljivih programa, od koji svakako treba izdvojiti TradInEtno festival u sklopu projekta "Archeo.s", financiranog sredstvima EU-a, zatim festival Sedam dana stvaranja i, naravno, Istra Inspirit. Ovi su programi organizirani i izvedeni na vrlo visokoj profesionalnoj i umjetničkoj razini pa će održavanje kvalitete zahtijevati velike napore da se zadrži dostignuto.

U svemu tome u prvi su plan kao organizatori došli Muzej grada Pazina na čelu s ravnateljem Denisom Visintinom i Ranka Šepić, savjetnica za vođenje projekata i manifestacija u Gradu Pazinu.

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, ujedno predsjednik TZSI-ja,

smatra da Pazin unatoč dobrim ipak treba marketinški približiti turističkom tržištu, a pogotovo manifestacije koje bi mogle zanimati turiste. Tako smatra i da Pazin mora osnovati turističko društvo koje će se brinuti o promociji turističkih potencijala samog grada. (Mirjan RIMANIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter