Više polaznika talijanskih škola i vrtića

Sastanak su vodili Norma Zani i Maurizio Tremul (M. MEDIĆ)
Sastanak su vodili Norma Zani i Maurizio Tremul (M. MEDIĆ)

Talijanske vrtiće i škole u Hrvatskoj i Sloveniji polazi više polaznika nego prošle godine. U predškolske ustanove, jaslice i vrtiće ove je godine upisano 1.565 djece, u osnovne škole 1.934 učenika, dok je u srednje škole upisano 702 učenika.

Statistički su to podaci koji su iznijeti na nedavnom sastanku savjetodavnog aktiva sektora za obrazovanje i naobrazbu izvršnog odbora Talijanske unije u Rovinju. Održan je u osnovnoj školi "Bernardo Benussi", a sudjelovali su svi ravnatelji i ravnateljice talijanskih vrtića i škola u Hrvatskoj i Sloveniji. Sastanak je vodila voditeljica sektora Norma Zani te predsjednik izvršnog odbora Talijanske unije Maurizio Tremul.

Zani je napomenula da je iz razloga većeg broja upisane djece potrebno ažuriranje i usavršavanje zaposlenika, kao i pojačana suradnja između svih ustanova koje djeluju na talijanskom jeziku. Kada se tiče prelaska iz vrtića u osnovne škole, 20-ak posto učenika odlazi u druge ustanove, dok je za dva posto taj postotak manji kada je u pitanju prelazak iz osnovne u srednju školu.

Ravnatelji su informirani, između ostalog, o priručnicima i udžbenicima za sljedeću školsku godinu te o elektronskim imenicima. Predstavljen je i program aktivnosti za 2013. godinu za sektor obrazovanja i naobrazbu, kulturu i kazalište, umjetnosti i zabavu, a bilo je govora i o inicijativama i potrebama koje treba financirati.

Uz to, predstavljen je i financijski plan i program za 2013. godinu koji iznosi 1,35 milijuna eura raspodijeljenih na više sektora. Za poboljšanje mreža škola namijenjeno je oko 61 tisuću eura, za projekt "La Voce nelle scuole" oko 91 tisuću eura, za obrazovne programe za učenike osnovnih škola oko 225 tisuća, a za srednjoškolce oko 234 tisuće eura. Oko deset tisuća će se iskoristiti za ažuriranje i usavršavanje, dok je oko 281 tisuća namijenjena za poboljšanje ponude u obrazovanju. Za tekstove, dodatne priručnike i udžbenike osigurano je 283 tisuće, oko 4,5 tisuća za profesionalno usmjeravanje, a za sportske aktivnosti 66 tisuća eura. (M. MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter