Više od umjetnickog druženja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo dvije stotine slika, skulptura i fotografija u najrazlicitijim tehnikama i materijalima, ali na jedinstvenu temu posvecenu maslinama i maslinarstvu, imali su u subotu prigodu razgledati mnogobrojni posjetitelji 14. susreta maslinara i sajma maslinovog ulja Oleum Olivarum u Krasici. Izradilo ih je više od 150 umjetnika i kreativaca iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije i Njemacke - sudionika devetog likovnog natjecaja koji se, pod vodstvom Ronnyja Jušica, održava u sklopu ove manifestacije.

Prvu nagradu od pet tisuca kuna dobio je rijecki autor Bruno Paladin, a urucio mu ju je u ime Grada Buja gradonacelnik Edi Andreašic. Tršcanski umjetnik Bruno Sila slavio je dvaput, buduci da je osvojio drugo mjesto, zaslužujuci kao i Paladin pet litara ekstradjevicanskog maslinovog ulja iz Krasice, ali i sponzorsku nagradu pulske Galerije Milotic. Nagrade je u njegovo ime preuzeo njegov prijatelj i sugradanin, akvarelist Bruno Tomasini. "Broncano priznanje", zajedno s tri litre ulja, pripalo je priznatom kiparu Domenicu Scolaru iz Montorsa Vicentina (Vicenza).

Tako je odlucilo strucno povjerenstvo u kojemu su bili povjesnicari umjetnosti i kriticari Marino Baldini, Lorella Limoncin Toth, Roberto Ambrosi i Michele Loiacono, predsjednik udruge Federico II Eventi iz Barija.

"Radi se o prvoj takvoj manifestacija u godišnjem kalendaru zbivanja na ovim prostorima i ona je unutar umjetnickog svijeta regije postala jedan od prvih susreta na kojima se dogovaraju izložbe, natjecaji, programi i druženja. Njena je uloga tijekom godina zaista nadišla onu ugodnog umjetnickog druženja, koju su joj organizatori u pocetku bili dodijelili", rekao je Baldini.


Podijeli: Facebook Twiter