Više od tisucu žena ne prima mirovinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 1.200 žena u Hrvatskoj trenutno ne prima ni naknadu za nezaposlene ni mirovinu, a sve zbog neuskladenosti zakona, upozorio je na konferenciji za novinare Radovan Cvek, potpredsjednik istarskog HSU-a koji ujedno i vodi tu organizaciju nakon što je sad vec bivši predsjednik Zdenko Pliško suspendiran.

Cvek je pojasnio da su tim ženama izdana rješenja s datumom do kojeg ostvaruju pravo na naknade kao nezaposlene i koja istjecu s danom ostvarivanja prava na odlazak u mirovinu. Država je u meduvremenu mijenjala zakon kojim se ženama za tri mjeseca produljio rok za umirovljenje pa je 1.200 žena u tom periodu ostalo bez naknade i mirovine.

- Ta gotovo nevjerojatna situacija posljedica je iskljucivo nebrige sustava i Vlade, kazao je Cvek ti pozvao na hitno uskladivanje zakona ne bi li svi mogli ostvarivati svoja ustavna prava.

Podsjetio je na obecanje premijerke Jadranke Kosor da ce se sada mirovine odmrznuti, odnosno poceti ponovno indeksirati od rujna. - I to je obecanje prekršeno jer da bi moglo doci do odmrzavanja, trebao je vec biti donesen zakon koji postojece stanje stavlja van snage, kazao je Cvek.

Do novinarskih upita uopce se nije osvrtao na previranja u istarskom HSU-u, o suspenziji predsjednika županijske i 26 clanova pulske organizacije te stranke. Tek je naknadno rekao da se tu nema što komentirati.

- U Istri HSU ima 18 organizacija i sigurno je da je u 17 njih sve u redu, kazao je Cvek.

Upitali smo ga i hoce li se kandidirati za predsjednika istarskog HSU-a, na što je rekao: "Sada nemam nikakvih ambicija za to". Stao je u obranu Hreljine supruge i rekao da posao u Gradu Puli nije dobila zahvaljujuci nestrucnosti, kako se, po njemu, moglo išcitati iz izjava nekih donedavnih clanova stranke, "vec zato što ima kvalifikacije".

Najavio je i da bi se za 20-ak dana trebalo znati tko ce od HSU-ovaca biti kandidati za koalicijsku listu u 8. izbornoj jedinici na iducim parlamentarnim izborima. Nije odgovorio na pitanje hoce li i on biti jedan od njih. (B. ŽIŽOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter