Više od tisuću zatvorenih Palestinaca štrajka glađu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od tisuću Palestinaca koji se nalaze u izraelskim zatvorima počeli su u ponedjeljak kolektivni štrajk glađu, nezapamćen već godinama, na poziv Marvana Bargutija, vođe druge intifade koji je osuđen na doživotni zatvor, rekao je jedan palestinski dužnosnik.

"Gotovo 1300 palestinskih zatvorenika počelo je štrajk glađu a ta bi brojka mogla i narasti", rekao je Isa Karaki, dužnosnik zadužen za pitanja zatvorenika.

"Po informacijama s kojima za sada raspolažemo, 1500 zatvorenika odbija hranu" u znak prosvjeda protiv uvjeta života u zatvorima, rekao je Amani Sarahneh, glasnogovornik Kluba palestinskih zatvorenika, palestinske nevladine organizacije zadužene za pitanja zatvorenika.

Štrajk glađu potvrdio je i glasnogovornik izraelske uprave za zatvore Asaf Librati.

Klub palestinskih zatvorenika objavio je da je uprava za zatvore zaplijenila štrajkašima svu njihovu imovinu i počela ih premještati u druge zatvore.

Štrajk glađu pokrenut je u povodu obilježavanja Dana zatvorenika, koji Palestinci obilježavaju već više od 40 godina.

U izraelskim zatvorima nalazi se više od 6500 Palestinaca, uključujući 62 žena i 300 maloljetnika i maloljetnica. Oko 500 u zatvoru je završilo bez suđenja. Zatvoreno je i 13 palestinskih zastupnika raznih političkih opcija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter