Više od tisuću natjecatelja bori se za zlato


Europsko natjecanje u twirlingu startalo je u srijedu u porečkoj sportskoj dvorani Žatika, a odvijat će se do nedjelje poslijepodne, kada će biti proglašeni pobjednici.

Natjecanje je svečano otvorio predsjednik Europskog prvenstva u ovom sportu (NBTA Europe) Maurizio Chizzoli, u prisustvu čelnice Hrvatskog twirling saveza Marine Mihelčić, porečke dogradonačelnice Nadije Štifanić Dobrilović i direktora gradske Turističke zajednice Nenada Velenika. U programu su se predstavili svi natjecatelji, njih 1.200 iz 14 zemalja – Norveške, Nizozemske, Belgije, Velike Britanije, Španjolske, Francuske, Italije, Slovačke, Češke, Slovenije, Mađarske i Hrvatske. Uz natjecatelje u dobi od osam do 27 godina stiglo je još tisuću pratitelja, pa su u na otvaranju prikazane sekvence s najvažnijim znamenitostima iz svake države sudionika, sve u pratnji izvorne glazbe iz te zemlje. Nakon demonstracije izvedbe twirlinga, za što se do nedjelje kada je na rasporedu finale u više disciplina održavaju kvalifikacije, u ime domaćina nastupile su plesna skupina USB iz Poreča, te članice Gimnastičkog društva.

Twirling je disciplina koja se izvodi uz glazbu, pojedinačno ili u skupinama i u posljednje je vrijeme vrlo popularan kod djevojaka i dječaka širom svijeta. Objedinjuje neke od elemenata ritmičke gimnastike, plesne korake i virtuoznu vrtnju štapa. Uvježbavaju se i baletni koraci kao i elementi iz modernih i latino-američkih plesova.

- Hrvatski twirling savez Savez djeluje dvadesetak godina, a proslavio ga je Tihomir Bendelja, europski i svjetski prvak. Priliku za promociju twirling je kao sport dobio kad je Bendelja osvojio talent show na jednoj od televizija. Bio nam je glavni favorit za medalju, ali nažalost prije nekoliko se dana ozlijedio, rekla je Marina Mihelčić.

Uvod u Svjetsko prvenstvo

Porečko natjecanje zapravo je uvod u Svjetsko prvenstvo koje će se u kolovozu opet odvijati u Poreču. Najavljeno je oko dvije tisuće natjecatelja iz 22 države sa svih kontinenata. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter