Više od tisuću mališana na pulskom dječjem karnevalu

Originalni mali rokeri iz dječjeg vrtića Snoopy (N. LAZAREVIĆ)
Originalni mali rokeri iz dječjeg vrtića Snoopy (N. LAZAREVIĆ)

Šarenilo veselih malih maškara ispunilo je u srijedu ujutro pulsku Arenu. O njegovoj uspješnosti govori već i sama impozantna brojka od dosad najviše okupljenih, 1.100 mališana iz 48 skupina dječjih vrtića i osnovnih škola. Uz pulske, na veliku su feštu, pristigle i maškarice iz Ližnjana, Loborike, Valbandona, Medulina, Šišana, Štinjana, a svojom su se "Mićon Parenzanom" dovezli čak i oni iz Višnjana.

Bila je to zapravo prava parada maštovitosti i kreativnosti. U Areni koja je bila obasjana suncem šetalo je i družilo se mnoštvo stvarnih i nestvarnih likova. Oduševljenje su svojom pojavom izazvali svi, od pahuljica, sova i sovica, malih rokera, lego kocki, do istarskih pijata, reflektirajuće svjetlosti, šumskih patuljaka, robota, domina, malih kauboja, a bilo je tu i šumskih jagoda na cvjetnoj livadi, ovčica, vještica iz Tittia, hrabrih vitezova, Indijanaca, pa do zimske bajke, Robin Hooda i njegove družine te veselog društva malih čarobnjaka, pčelica, sportaša..

Prodefilirali su uz kratko predstavljanje pozornicom koja je bila smještena u središtu. Ondje su ih dočekali i pozdravili voditelji, Irin Šime Rabar i Mattias Stojanović, glumci iz Teatra Naranča. Ideje za maskom u većini su skupina nastale zajedničkim dogovorom između odgajateljica i djece, a zasluge za realizacijom u ponekima pripadaju i roditeljima. "Posebno su nam pomogli tate", ponosno je naglasila odgajateljica Martina Košeto iz Dječjeg vrtića Višnjan. Oni su si naime zaista dali truda jer su za dolazak na karneval izradili originalni vlakić "Mića Parenzana". Doputovalo je njome pedesetak malih putnika koji su vrijeme punog sjaja Parenzane, dakle 30-ih godina, dočarali odjećom iz tog doba. Njihova je atraktivna scenografija stoga jučer učestalo bila objekt fotografskog snimanja.

U pulskom dječjem vrtiću Oblutak truda su si dale odgajateljice Nataša Knežević Janjić, Hanija Perkov i Matea Vuga koje su temeljem projekta koji s djecom provode, izradile sove i sovice. Pametne sove, a bilo je polarnih i običnih, nisu znale kako poletjeti, pa je domišljato - svaka imala svoj balon. Roditelji su bili aktivni u izradi originalne maske - novinari, kojima se predstavilo 23 djece iz skupine Zečići, pulskog vrtića Centar. Vrijedni, pažljivo su izrađivali kostim od novinskog papira, potvrdila nam je odgajateljica Snježana Vukelić. Njihovi su se vrtićarci na pozornici, baš poput pravih novinara predstavili stihovima:

"Danas nam je ludi dan, zovemo ga karneval. Masku i plašt na sebe ćemo staviti i kao novinari se predstaviti. Sada se moramo oprostiti s vama, sve ostalo čitajte u novinama". Šivati nije bilo teško čak ni tatama djece iz vrtića Veseljko koji su izradili simpatične zeleno-crvene kostime svojim šumskim patuljcima. Simbolično, malim je maškarama vladanje gradom prepustila pročelnica gradskog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović, predavši ključ Grada Pule dječjoj gradonačelnici Katarini Jurić. Notu svečanosti na pozornicu su unijele i prepoznatljive Pulske mažoretkinje.

- Drago mi je što vas se je tako puno okupilo, s toliko originalnih maski, ali i što ste nam svima pružali dobru zabavu, poručila je malim maškarama Katarina Jurić. U dobrom raspoloženju, s puno veselog druženja protekao je i ovaj, 16. Dječji karneval u organizaciji Društva naša djeca. Održan je uz podršku Grada Pule i Arheološkog muzeja Istre, te donatora iz Brionke i Mc Donald'sa koji su za mališane osigurali okrjepu, krafnu i sok. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter