Više od stotinu Puljana vježbalo ispred Zlatnih vrata

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Treću godinu zaredom, a drugi put u Puli, u petak navečer više od stotinu Puljana vježbalo je na trgu Portarata, ispred Zlatnih vrata, u sklopu nacionalnog projekta pod nazivom "Pokreni se 2015." koji se ove godine održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Vježbanje na +30 Riječ je o projektu koji za cilj ima animirati ljude da počnu vježbati, brinuti o zdravoj prehrani i o vlastitom zdravlju, a sve zbog loše statistike koje govore da je većina Hrvata nedovoljno aktivna.

Naime, iako se ulažu veliki napori da se crne statistike promjene, porazni su podaci da 65 posto odraslih osoba u Hrvatskoj vrlo rijetko ili nikada ne vježba, što je više od europskog prosjeka (59 posto). Posebno zabrinjava i visok udio nedovoljno aktivne djece i adolescenata. Primjerice, čak 92 posto djevojaka u dobi od 15 godina nije dovoljno tjelesno aktivno. Ambasadorica i voditeljica već drugu godinu zaredom je Renata Sopek koja je istaknula da upravo iz Pule kreće poruka svim ljudima u Hrvatskoj da se pokrenu, da žive aktivno i da nastave prakticirati zdrav način života.

- Aktivnost je važna i na nju treba gledati ne toliko zbog estetike, već zbog zdravlja. Ovo je stoga jedna pozitivna priča, i iako je u Puli više od 30 stupnjeva, to nije predstavljalo problem za 120 prijavljenih natjecatelja koji su se odazvali zajedničkom vježbanju, rekla je Sopek te najavila nastavak projekta u pet hrvatskih gradova s velikom finalnom akcijom u rujnu u Zagrebu. Izaslanik Predsjednice RH, kapetan hrvatske vaterpolske reprezentacije i osvajač zlatne olimpijske medalje Josip Pavić, pozdravio je prisutne i naglasio da je vježbanje put u zdraviji, sretniji i kvalitetniji život.

Dekan Kineziološkog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Knjaz složio se i poručio da tjelesna aktivnost znači sretan i duži život te da postoji puno dobrih razloga za vježbanje. Direktor Pula sporta Erik Lukšić poručio je pak da mu je drago da su po drugi put prepoznali Pulu kao grad u kojem će se održati ova svehrvatska akcija jer su znali da Puljani i Puležanke vole sport i vježbanje. Aktivnost je lijek Nutricionistica Karmen Matković Melki svima je preporučila puno tekućine, a za zdrav život, rekla je, formula je jednostavna - puno sezonskih namirnica i kvalitetnih bjelančevina.

- Tri su stvari važne: uravnoteženost, umjerenost i raznolikost, treba birati sezonske i lokalne namirnice i uzimati svega pomalo, bez odricanja. I naravno, puno tekućine, poručila je Matković Melki. Predstavnik Biotreninga prof. Marin Dadić rekao je da je nedostatak tjelesne aktivnosti problem i u Hrvatskoj, i u svijetu. - Svijet se prestao kretati. Svakodnevno se troše milijarde američkih dolara na prevenciju bolesti koje bi se zapravo lako mogle prevenirati tjelesnom aktivnošću. Aktivnost je zapravo lijek širokog spektra, može se prakticirati svakodnevno i to na zabavan način. Stoga je moja poruka svima: pokrenite se, ostanite u pokretu i aktivni i to naravno uz pomoć stručnih ljudi i profesionalaca, rekao je prof. Dadić. Uz pokroviteljstvom HEP-a, i organizaciju Kineziološkog fakulteta, Biotreninga i Definicije hrane, u Puli su akciju potpomogli i Grad Pula, Turistička zajednica grada Pule i Pula sport. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter