Više od stotinu izlagača i 46 uzoraka meda

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić i predsjednik pčelarske udruge Lipa iz Pazina Ranko Anđelini najavili su 11. Dane meda koji se sutra otvaraju u pazinskog gradskoj sportskoj dvorani. Uz udrugu Lipa, suorganizator ove dvodnevne manifestacije je i LAG Središnja Istra, a pokrovitelji su Grad Pazin i Istarska županija.

- Izlagači i sudionici na pazinskim Danima meda jako su zadovoljni našim domaćinstvom i organizacijom i zato nam se svake godine vraćaju, a ima ih sve više, istaknuo je Ranko Anđelini.

Parkirališta i redari

Prijavljeno je više od stotinu izlagača, a lanjsko preseljenje Dana meda iz Spomen doma u novu gradsku sportsku dvoranu pokazalo se kao izvrstan potez.

Svečano otvorenje zakazano je u 10 sati, a sajam će u dvorani biti za posjetitelje otvoren sutra do 20 sati te u subotu od 8 do 19 sati. Ulaz na sajam i na sva predavanja je besplatan, a organizatori upozoravaju posjetitelje, ukoliko u Pazin dolaze automobilima, da parkiraju na većim parkiralištima u gradu, dok će Šetalište Pazinske gimnazije sutra biti rezervirano isključivo za autobuse koji će dovoziti školsku djecu, a u subotu će biti otvoreno i za automobile. Za parkiranje će biti otvorena i bivša vojarna, a o regulaciji prometa brinut će i redari.

Sutra u 13 sati je predavanje o korištenju meda u prehrani djece, namijenjeno prvenstveno medicinskim sestrama u dječjim vrtićima, ali i svim zainteresiranim građanima. Potkraj prvog dana sajma, u 18.30 sati, dodijelit će se priznanja najbolje ocijenjenim medovima istarskih proizvođača te najboljim dječjim likovnim i literarnim radovima o pčelama i medu. Na ocjenjivanje je pristiglo 46 uzoraka meda istarskih proizvođača, među njima najviše bagremovog meda i bjelogoričnog medljikovca, a minula je sezona dala med doista vrhunske kvalitete, istaknuo je Anđelini.

O zaštiti istarskog meda

U subotu će se uz sajamsko-izložbeni program održati i nekoliko zanimljivih predavanja. Prvo je na rasporedu u 9.30 sati a bit će riječi o poticajima za pčelarstvo i proizvodnju meda, u 10.30 sati predavanje o proizvodnji mednih mješavina, propolisno-biljnih kapi i apisirupa održat će Ibrahim Mujić, u 11.15 sati će Drago Šubarić govoriti o patvorenju meda i njegovom razotkrivanju, u podne Goran Horvat o korištenju suvremenih elektroničkih tehnologija u pčelarstvu, a u 12.15 sati će gost iz Sežane Ivan Atašek održati predavanje nazvano "Moj način pčelarenja". Govorit će i o iskustvima u zaštiti slovenskog kraškog meda, koja mogu biti poučna i za predstojeće aktivnosti u zaštiti istarskog meda. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter