Više od stotinu filmova na Zagreb Film Festivalu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagreb Film Festival (ZFF), koji će se održati od 20. do 27. listopada na nekoliko zagrebačkih lokacija, predstavit će više od stotinu novijih filmova u deset programa, tradicionalno se fokusirajući na novije i najzanimljivije naslove debitantskog autorskog filma.

Iz najave ovogodišnjeg, jedanaestog izdanja festivala ističe se film "Pogrešna dostava", igrani prvijenac redatelja Ritesha Batre utemeljen na fenomenu u Mumbaiju starom oko 120 godina. Oko pet tisuća dostavljača, poznatih kao Dabbawallahs, u tom gradu svako jutro raznosi tople obroke iz kuhinja kućanica u urede njihovih supružnika.

Filmsku priču o tome što se dogodi kada od četiri milijuna kutijica za ručak jedna završi na krivoj adresi dosad je nagradila publika u programu Tjedan kritike na ovogodišnjem Cannesu te na filmskom festivalu u Amsterdamu.

U glavnom programu je i "Miran život", novi film redatelja Uberta Pasolinija, producenta čiji je prvijenac "Machan" prikazan na zagrebačkom festivalu 2007. To je priča o pedantnom radniku zaduženom za pronalaženje najbliže rodbine onih koji su umrli sami. U glavnoj ulozi nastupa britanski glumac Eddie Marsan, a redatelj je u Veneciji za taj film proglađen najboljim u sekciji "Horizonti".

Među dvanaest filmova dokumentarnog programa je i šokantni "Odred za ubijanje" Dana Kraussa koji govori o mladom vojniku čiji je pokušaj da upozori vojsku na zločine američkih vojnika u Afganistanu doveo do toga da i sam postane meta i žrtva jedne od najvećih kriminalističkih istraga u američkoj povijesti. Nagrađen na festivalu u Tribeci kao najbolji dokumentarac te nagradom Golden Gate na festivalu u San Franciscu, "Odred za ubijanje" kroz prizmu osobne i emotivne priče daje uvid u razorne moralne tenzije koje uništavaju psihe vojnika.

ZFF donosi i nekoliko stalnih popratnih programa. "Moj prvi film" u selekciji filmskog kritičara Nenada Polimca ove je godine fokusiran na Poljsku i donosi pet prvijenaca poljskih filmskih autora poput Krzysztofa Kieslowskog, Andrzeja Wajde i Romana Polanskog.

Tu su i "Bibijada" za djecu, "Kockice" s aktualnim hrvatskim kratkim filmovima te "Velikih 5" s novim uratcima iz Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke i Velike Britanije, uključivši i francuski film "Prošlost" iranskog redatelja Asghara Farhadija, koji je za svojih dosadašnjih šest dugometražnih filmova osvojio više od 50 nagrada, među kojima i Oskara za prethodni "Nader i Simin se rastaju". Njegov novi film bavi se raspadom i razvodom braka Francuskinje i Iranca. U naslovnoj muškoj ulozi nastupa Tahir Rahim, višetruko nagrađen za ulogu u filmu "Prorok", a u ženskoj ulozi Berenice Bejo (nominacija za Oskara za film "Umjetnik").

Festival će se održati na nekoliko lokacija, a novost je prikazivanje filmova uz suvremenu digitalnu projekcijsku opremu kinima "Europa", "Tuškanac" i MSU. Projekcije će se održati i u Zagrebačkom plesnom centru te u Zagrebačkom kazalištu lutaka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter