Više od pola tvrtki u Istri nije se preregistriralo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od polovice trgovackih društava u Istri koja imaju više od jednog vlasnika nije podnijelo prijavu za upis clanova. To su, slijedom izmjena Zakona o sudskom registru, ta društva bila dužna uciniti do konca listopada, a za neposlušne je propisana kazna od pet tisuca kuna.

Na Trgovackom sudu u Pazinu napominju da je u Istri svojevrsnu preregistraciju bilo dužno provesti 6.600 društava, no oni su dosad zaprimili tek 2.700 prijava. Po tim ce podacima cak 3.900 istarskih tvrtki za pocetak dobiti kaznu od pet tisuca kuna, a svaka iduca povecavat ce se za dodatnih pet tisuca, sve dok se ne ispuni obaveza.

Doduše, na pazinskom sudu kažu da nece izricati kazne sve dok ne upišu nove podatke o clanovima društava. Rok za upis je 31. prosinca. No, po svemu sudeci, kazne ce se izricati svima koji nisu podnijeli prijavu na vrijeme, bez obzira na to što upis još traje.

"Buduci da je u iznimno kratkom roku zaprimljen obiman broj prijava, koji predstavlja gotovo godišnji priljev - valja pritom istaknuti da je u 2008. i 2009. sveukupno zaprimljeno 5.810 prijava - upis podataka o clanovima društava još je u tijeku te je provedba toga upisa prioritetna", napominje Sonja Marinac, sudska savjetnica u Pazinu.

U Hrvatskoj je, po podacima Ministarstva pravosuda, do 28. listopada samo 16 posto društava podnijelo prijavu za upis clanova. Trgovacki sud u Zagrebu je pak zaprimio 9.500 prijava, što je gotovo 50 posto tvrtki koje su obavezne upisati clanove.

Nije teško izracunati da ce državni proracun na racun kazni zbog neposluha trgovackih društava prihodovati znacajna sredstva. Samo u Istri bi firme koje nisu obavile preregistraciju trebale platiti ukupno 19,5 milijuna kuna kazne!

Država je ove izmjene zakona pravdala uskladivanjem s europskim propisima, ali i uvodenjem reda u vlasništvo nad tvrtkama. No, nije naišla na odobravanje ni vlasnika tvrtki, ni strukovnih udruženja poduzetnika, ali ni Hrvatske gospodarske komore.

Najviše pokuda išlo je na racun visine pristojbi, odnosno tarifa i nagrada koje je propisala Javnobilježnicka komora. Tako su za upis svakog vlasnika poduzetnici trebali platiti 1.600 kuna javnom bilježniku, dodatnih 250 kuna sudskih pristojbi i 100 kuna za objavu u Narodnim novinama. Vlasnike društava je najviše iritirala visina pristojbi te cinjenica da je sav teret preregistracije, u teškoj gospodarskoj situaciji, pao na njihova leda.

Mnogima nije bilo ni jasno zbog cega je država sada odlucila tražiti upis svih clanova društava. Naime, do stupanja na snagu zadnjih izmjena zakona upisivao se samo jedan osnivac u sudski registar, a popis ostalih clanova društva dostavlja se sudu.

Vecina poduzetnika u raspravama na internetskim forumima smatra da je rijec o pljacki te da država samo traži žrtve za cijedenje novca.

"Ako budem morao i kaznu platiti, likvidacija. Nemam ni za kruh, a kamoli za ovakve otimacine", piše jedan od poduzetnika koji tvrdi da nije podnio prijavu za upis clanova društva. (B. ŽIŽOVIC)

Narastao broj firmi s više vlasnika
Iako su nam zadnji put s Trgovackog suda u Pazinu dostavili podatak o ukupno 4.803 tvrtke koje su u Istri bile dužne prijaviti clanove društva, u meduvremenu je ta brojka narasla na 6.600. Na pazinskom sudu objašnjavaju da im je podatak o 4.803 firme s više od jednog clana dostavila informaticka služba u Zagrebu, a da je naknadnom provjerom utvrdeno da postoji još tvrtki koje imaju više vlasnika. Inace, u Hrvatskoj obavezu upisa clanova imaju 42.982 društva.


Podijeli: Facebook Twiter