Više od pola place za prehranu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema izracunu Saveza samostalnih sindikata Hrvatske prosjecna košarica za travanj bila je za 0,08 posto više nego za prethodni mjeseca te je na državnoj razini za cetveroclanu obitelj iznosila 6.622 kune, a u Puli 7.269 kune. Više od tisucu kuna niža je, pak, Varaždincima, dok je jedini grad koji gotovo u stopu prati pulske cijene Vukovar. Unatoc tome što Pula prednjaci samo po troškovima odijevanja (882 kune), preostala izdvajanja nisu bitno niža od onih u drugim gradovima. Tako je na hranu cetveroclana obitelj trošila 2.992 kuna, na higijenu 460 kuna, na stanovanje 1.880 kuna, na prijevoz 740 kuna, a na kulturu 315 kuna. Udio hrane u košarici u travnju bio je nepromijenjen u odnosu na prethodnih pet mjeseci te je iznosio 39,8 posto.

Troclana obitelj za život je, pak, morala izdvojiti 5.452 kune, dok je potrošacka košarica domacinstva s dvoje umirovljenika koji obitavaju u vlastitom stanu iznosila 3.587 kuna. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prosjecna mirovina isplacena u travnju za ožujak bila je 2.166 kuna, što je 41 kunu više nego u prethodnom mjesecu. Medutim, više od polovice umirovljenika prima mirovinu do dvije tisuce kuna, pa je pokrivenost košarice mjesecnim primanjima svega 60 posto.

Cetveroclana obitelj može prosjecnom neto placom, koja je u ožujku isplacena za veljacu te je prema podacima Državnog zavoda za statistiku iznosila 5.230 kuna, pokriti 79 posto košarice. To je za 1.22 posto manje nego prethodnog mjeseca, kada su place u prosjeku bile više za 80 kuna. S obzirom na skupu košaricu Puljanima placa dostaje za pokrivanje 72 posto životnih troškova, što je i dalje najmanje u Hrvatskoj. Ako bi u troškove bili ukljucena i izdavanja za iznajmljivanje stana, tada bi prosjecna košarica u državi iznosila 8.475 kune, a njezina bi pokrivenost prosjecnom neto placom bila 62 posto.

 


Podijeli: Facebook Twiter