Više od milijun kuna za obnovu i revitalizaciju Dvigrada

Za dvije-tri godine bi radovi trebali biti gotovi (N. O. R.)
Za dvije-tri godine bi radovi trebali biti gotovi (N. O. R.)

Iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a na temelju javnog poziva Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine, projektu "KulTourSpirit", odobreno je 6,7 milijuna kuna na ime izrade dokumentacije vezane za obnovu i stavljanje u turističku funkciju kulturnih dobara. Konkretno, "KulTourSpirit" zajednički je projekt Pazina, Buzeta, Svetvičenta i Kanfanara i tiče se upravo aktivnosti vezanih za obnovu i revitalizaciju kulturne baštine ovih sredina. Sam projekt, početkom ove godine prijavio je Grad Pazin uz partnere - Županiju, Buzet, Svetvičent, Kanfanar i Udrugu Istra Inspirit. Što se tiče Dvigrada, predviđena sredstva za njegovu obnovu iznose nešto više od milijun kuna, od kojih se preko 72 posto odnosi na europska sredstva. Ovoj cifri, valja pridodati i 200 tisuća kuna općinskog novca s kojim će se krenuti u projektnu dokumentaciju.

- Dobivanjem sredstava iz EU fondova i dijelom namaknutih iz vlastite kase, osigurat ćemo izradu projektne dokumentacije potrebne za osiguranje sigurnog boravka i neometanog prolaza posjetiteljima Dvigrada. Vrlo konkretno, slijedi nam uređenje staze za posjetitelje unutar Dvigrada, a u planu je i izrada dokumentacije za buduću obnovu dva manja stambena objekta predviđena za kulturni i uslužni sadržaj, kaže načelnik Jurman, objašnjavajući da je riječ o budućem info centru i suvenirnici sa specijalnim proizvodima koji se tiču priča i legendi vezanih uz Dvigrad.

- Ujedno, time bi se stvorili preduvjeti za ono ka čemu u konačnici stremimo a to je razvoj kulturnog, odnosno arheološkog turizma i to kroz podizanje Arheološkog parka Dvigrad, kaže  Jurman, koji na pitanja što jedan takav park znači za Kanfanar i kad bi ga Istra mogla dobiti, tvrdi da je njegov značaj nemjerljiv u novcu. S druge strane, Arheološki bi park bio otvoren tijekom čitave godine i Kanfanarcima bi donio jedan novi vid turizma.

Sada je prvi zadatak Općine i svih partnera dogovoriti rokove izrade projektne dokumentacije (koja neće biti kraća od godine dana), a onda iznaći i novac za samu obnovu i revitalizaciju. Po mišljenju načelnika za sam će Dvigrad biti potrebno osigurat između milijun i milijun i pol eura kako bi Arheološki park Dvigrad mogao biti otvoren kroz dvije i pol, odnosno tri godine. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter