Više od dva milijuna kuna ulaže se u plaže

Na Hidrobazi se uređuje novo kupalište (D. ŠTIFANIĆ)
Na Hidrobazi se uređuje novo kupalište (D. ŠTIFANIĆ)

Iako gradska kupališta Valkane i Stoja vape već godinama za obnovom, kada je davanje koncesije na ta područja u pitanju, Grad jednostavno nema sreće. Takav se pokušaj već nekoliko puta izjalovio pa su i najstariji Puljani, željni vidjeti omiljena kupališta u novom ruhu, baš kao nekad, digli ruke. Pa ipak, Grad nastoji pred sezonu srediti barem ostale plaže koje ima u svojoj ingerenciji.

Pola milijuna za čišćenje

Naime, upravo je o tim ulaganjima bilo riječi na posljednjem aktualnom satu Gradskog vijeća, gdje je nadležni pročelnik Giordano Škuflić nabrojao ulaganja iz gradskog proračuna koja premašuju dva milijuna kuna.

Naime, pročelnik Giordano Škuflić naveo je, prije svega, veliku investiciju na Hidrobazi gdje dio financira nadležno ministarstvo, a dio ide iz gradskog proračuna.

- Poznato vam je da se na Hidrobazi od lani izvode najveći radovi na plaži, a radovi se protežu i u ovu godinu. Na tom ćemo području dobiti posve novo kupalište i posve novi uređeni prostor, ustvrdio je pročelnik Škuflić.

Naveo je u nastavku da se iz proračuna svake godine izdvajaju nemala sredstva za spasilačku službu pa će tako i ove biti izdvojeno 550 tisuća kuna, a osim uobičajenih kupališta, ove će godine spasioci biti i na novoj lokaciji - na Hidrobazi. Ove godine, dodao je, izgrađeno je i pristupno stubište na šetalištu Lungomare za što je projektnu dokumentaciju financirao Grad, a radove izveo Pragrande te je, kaže Škuflić, i to stubište spremno za ovu turističku sezonu.

- Nadalje, 560 tisuća kuna osigurano je po ugovoru za čišćenje plaža, potom u Gortanovoj uvali izgradili smo novi sanitarni čvor vrijedan 200 tisuća kuna, a zajedno s uređenjem okoliša ta investicija iznosi 320 tisuća kuna. Izgradili smo i novi plato na kupalištu Valkane i u to investirali 450 tisuća kuna, stavit ćemo wc na kupališta Hidrobaza, Valovine, Valkane i Puntižela i za to odvojiti 60 tisuća kuna, dok se 55 tisuća kuna svake godišnje namijeni za pontone na Mornaru koje koriste plivači i vaterpolisti jer se oni tijekom zime skladište, a potom opet postavljaju tijekom ljeta, nabrojao je nadalje pročelnik Škuflić.

Na Valkanama novi stolovi

Na Mornaru će se, dodao je, urediti i trenutno derutne i propale tribine i u njih uložiti 70 tisuća kuna. Što se samih kupališta tiče, pročelnik je naglasio da je za kupalište Valkane u tijeku javna nabava nove bine koja će zamijeniti dosadašnju, a bit će sigurnija i kvalitetnija, te novih stolova koje uglavnom starija populacija koristi za igranje šaha pa bi ubrzo trebala stići dva, tri nova sa stolicama. Zamijenit će se i rđava ograda oko odbojkaškog igrališta da se netko ne bi ozlijedio. Kupalište Stoja ipak nije te sreće pa se na njemu ne planiraju radovi, odnosno, prema riječima pročelnika Škuflića, a na sugestiju vijećnice Jadranke Černjul, razmislit će se barem o uređenju sanitarnih čvorova. Vjerojatno će, kao i lani, biti dano na upravljanje Pula parkingu. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter