Više od 90 posto osmaša upisalo željenu školu

Velik interes učenika za upis u pulsku Medicinsku školu, jedinu u Istri (Manuel ANGELINI)
Velik interes učenika za upis u pulsku Medicinsku školu, jedinu u Istri (Manuel ANGELINI)

Oko 1.900 učenika iz Istre konačne upisne rezultate doznalo je jučer u podne. Ove se godine srednja škola upisuje prvi puta elektroničkim putem. Prethodno je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta moralo odgoditi objavu upisnih rezultata planiranu za petak, jer više od 1.500 učenika nije u roku dostavilo liječničku potvrdu koja jamči da mogu upisati određen smjer.

Osmašima u Istarskoj županiji na raspolaganju je 2.651 mjesto za upis u 25 škola. Mjesta je mnogo više nego djece, a osim toga učenici su umjesto kao do sada na tri programa u istoj školi, mogli konkurirati na čak deset u pet škola. Stoga ne čude podaci Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta da se čak 90 posto srednjoškolaca upisalo već u prvom roku i upisalo željenu školu.

Od deset pulskih srednjih škola polovica ih je popunjeno u cijelosti. Među top-pet je Medicinska škola gdje se putem e-upisa prijavilo čak 421 učenik koji su konkurirali na 84 slobodnih mjesta. Najviše je interesa bilo za smjer fizioterapeut koje je željelo upisati 224 učenika, ali je tome uspjelo za njih 28, odnosno za jedan razred, koliko je odobreno prema upisnim kvotama. Za medicinske sestre, odnosno medicinske tehničare prijavilo se 194 učenika, a upisalo se njih 56, odnosno dva razreda.

Kao šipak puna je i pulska Gimnazija. Kako ističu u školi, zbog e-prijava upise su završili već u prvom roku, a ove je godine novost i to da računalo samo izabire tko će sjediti u kojem razredu. Za smjer opće gimnazije gdje se može upisati 140 srednjoškolca, kandidiralo se njih 358 s tim da su učenici na prva tri mjesta stavljali i ostala dva smjera ove škole - jezičnu i prirodoslovno-matematičku gimnaziju. Upisali su maksimalan broj 28 učenika po razrednom odjeljenju.

Više nego zadovoljni su i u Tehničkoj školi u Puli gdje im je na sve programe pristiglo preko 900 prijava, tako da su bez problema do kraja popunili svih pet razrednih odjeljenja. Potrebe za jesenjim rokom neće biti ni u Ekonomskoj školi gdje su također popunili oba razreda za smjer ekonomist na koje se prijavilo 79 učenika. Formiran je i razred za poslovnog tajnika gdje su imali jednak broj prijava koliko i slobodnih mjesta, dakle 28. Gotovo je puna i Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna gdje se upisalo 26 učenika, pa je tako u jesenjem roku ostalo mjesta za još dvoje. (Maša JERIN)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter