Više od 80 tisuća posjetitelja na više 1100 od projekcija

Svjetski filmski hit "Rat zvijezda: sila se budi" privukao je najviše gledatelja
Svjetski filmski hit "Rat zvijezda: sila se budi" privukao je najviše gledatelja

Za pulski Kino Valli prošla je godinu bila je najuspješniju od otvaranja ako je suditi po rekordnom odazivu posjetitelja: čak 80.404 posjetitelja u 2015. su došli na 1.148 projekcija dugometražnih, kratkometražnih, igranih, dokumentarnih i animiranih filmova, a prosječno su uprizorene 23 predstave tjedno.

Brojni posebni programi

Za usporedbu, 2009. je Kino Valli imalo 62.356 gledatelja, a ta je brojka sve više rasla pa je 2012. premašena brojka od 78 tisuća. Godine 2013. je broj posjetitelja je narastao na 79.953 a pretprošle je godine malo pao (78.675 gledatelja) no to zato što je dječji program Pulica premješten u Istarskog narodno kazalište za vrijeme 61. Pulskog filmskog festivala.

Konačno je prošle godine probijena granica od 80 tisuća a najveću pažnju filmoljubaca u Kinu Valli privukao je dugoočekivani blockbuster "Ratovi zvijezda: Sila se budi" kojeg je vidjelo 3.977 gledatelja, a veliki interes bio je i za "Pedeset nijansi sive" kojeg je vidjelo 3.617 gledatelja dok je zadnju avanturu tajnog agenta Jamesa Bonda "Spectre" vidjelo 3.248 gledatelja. "Malog princa" pogledalo je 2.584 gledatelja, a peti najgledaniji film prošle godine u pulskom kinu je "Brzi i žestoki 7" kojeg je vidjelo 2.055 gledatelja.

Izvještaj je objavila Javna ustanova Pula Film Festival koja je osigurala je redovno održavanje programa Kina Valli tijekom prošle godine. Da bi se programi održavali pomagalo je i 15 volontera, zaljubljenika u film. Osim redovnog filmskog, održano je niz posebnih programa koji su polučili značajne rezultate. Edukacijski program ''FUŠ - Film u školi'', usmjeren na djecu vrtićke dobi, učenike osnovnih i srednjih škola, studente i prosvjetne djelatnike sveukupno je pratilo 12.776 učenika, 2.576 učenika više nego 2014. godine. U sklopu programa The Met: uživo u HD-u, u produkciji njujorške operne kuće Metropolitan prikazano je deset prijenosa uživo. Uveden je novi program NT LIVE – prijenos uživo kazališnih i glazbenih predstava koji se prenosi u četrdesetak zemalja diljem svijeta a Kino Valli se prvi u Hrvatskoj priključio ovom svjetskom trendu.

Filmski rođendani

Isto tako, prošle godine na devet projekcija u programu Matineje za umirovljenike prisustvovalo je 1.046 gledatelja. Održano je i 20 različitih gostovanja (retrospektiva, premijera, predstavljanja, predavanja) u suradnji s brojnim udrugama i institucijama i proslavljeno 57 dječjih filmskih rođendana.

Spomenimo i da su projekcije Pulskog filmskog festivala u naslonjače kina Valli privukle 4.174 gledatelja. Jesenja inačica filmskog programa Pulskog filmskog festivala namijenjenog najmlađima nazvana "Pulica u kaputu" privukla je 2.481 gledatelja.

Isto tako prometno je bilo i na službenoj stranici Kina Valli koja je zabilježila 736.518 posjeta, od toga 90.119 jedinstvenih. Osim filma, posjetitelje su u kino privukle i izložbe, prvenstveno fotografija i likovnih radova a priređeno ih je ukupno pet. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter