Više od 80 posto požara zbog nepažnje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na podrucju Istre ove ce godine u protupožarnoj sezoni biti aktivno 1.200 vatrogasaca, od kojih 234 profesionalca. Za gašenje požara koristit ce kanader, air traktor i helikopter. Operativni plan gašenja požara te spašavanja ljudi i imovine organiziran je preko sedam javnih vatrogasnih postrojbi - u Puli, Rovinju, Porecu, Umagu, Buzetu, Pazinu i Labinu.

Osim njih djeluju 32 dobrovoljna vatrogasna društva s 870 operativaca, 45 sezonskih gasitelja te 60 pripadnika Hrvatskih šuma. Dvije ekipe iz Vatrogasne zajednice Koprivnicko-križevacke županije smještene su u Nacionalnom parku Brijuni te u Valbandonu.

Radi bržeg uocavanja požara u Istri je postavljeno 29 kamera, brojna su mjesta za motrenje, a organizirane su i ophodnje vatrogasaca te šumara, izvijestio je Dino Kozlevac, županijski vatrogasni zapovjednik.

Vatrogasci upozoravaju da je od 1. lipnja do 31. listopada na snazi zabrana spaljivanja na otvorenom podrucju, temeljem odluke Istarske županije, te isticu da je više od 80 posto požara izazvano nepažnjom i neopreznošcu. Kao i svake godine, mole gradane da pripaze kod paljenja vatre te da se pridržavaju savjeta i uputa.

Biljni otpad prikupljen prilikom cišcenja okucnica treba spaljivati na sigurnoj udaljenosti od kuca i zapaljivih tvari, a savjet je da se u tim slucajevima koriste jame ili metalne bacve. Najvažnija poruka je da se vatra nikada ne ostavlja bez nadzora te da se u slucaju požara odmah nazove na broj 93.

Podsjetimo, lani su istarski vatrogasci bilježili 2.411 intervencija, što je za dva posto više nego godinu ranije. Od 1. lipnja do 30. rujna prošle godine vatrogasci su intervenirali 995 puta, od cega 225 puta na otvorenom.

Ukupno su u tom vremenskom razdoblju opožarena 184 hektara, što je u odnosu na godinu prije više za cak 167 posto. Tijekom cijele godine opožarena su ukupno 393 hektara, najviše u Puli i Labinu, a najmanje u Rovinju.


Podijeli: Facebook Twiter