Više od 700 sudionika u mimohodu ponosa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski branitelji, članovi njihovih obitelji, roditelji i udovice branitelja, predstavnici udruga te gradske i županijske vlasti, ali i građani iz brojnih istarskih gradova obilježili su danas u Puli Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

U 2. mimohodu istarskih branitelja koji je održan u organizaciji Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Istarske županije, sudjelovalo je više od 700 sudionika, što je čak 200-tinjak više nego lani. Impozantno dugačka povorka, predvođena Pulskim mažoretkinjama i Puhačkim orkestrom Grada Pule, a uz pomoć policijskih djelatnika zaputila se od rive, Ulicom sv. Ivana, Carrarinom, preko Giardina do Doma hrvatskih branitelja gdje je održana središnja svečanost.

U pulskoj katedrali održana je misa, a nakon toga predstavnici udruga, Koordinacije te Grada Pule i Istarske županije odali su počast paljenjem svijeća, položenim vijencima i minutom šutnje poginulim hrvatskim braniteljima kraj spomen obilježja na Gradskom groblju i u parku Franje Josipa. Molitvu i blagoslov za pale branitelje okupljeni su dali predvođeni kapelanom Ilijom Jakovljevićem. Glavni postroj u mimohodu činili su članovi HVIDRA-e, kojih ova udruga u Istri okuplja više od petsto, svi branitelji, roditelji i udovice poginulih hrvatskih branitelja, a na kraju povorke uključivali su se građani, pa čak i turisti. Za ovu je prigodu s pleterom 2. mimohoda tiskano 740 majica, pa je većina sudionika bila u njoj.

Mimohod postaje tradicija

Cilj nam je da ovaj mimohod postane tradicija, a čini se da smo, sudeći po velikom odazivu, na dobrom putu, doznajemo od Ivice Lerotića, predsjednika udruge Hrvatskih vojnih ratnih invalida Domovinskog rata Pula.

- Slavimo Dan pobjede, ali i dan ponosa. Dan pobjede jer smo pobijedili velikosrpsku agresiju zajedno s Jugo vojskom i pokazali da smo sposobni i spremni obraniti svoju državu, kao i reintegrirati najveći dio okupiranih područja. Ponos je neizmjeran, jer nakon stotina godina imamo svoju državu koja je neovisna, demokratska, a postala je i europska, e to je naš ponos. Svi moraju znati da su branitelji u temelje novije suvremene Hrvatske utkali sebe, svoje dijelove tijela, i na kraju svoje živote, zato sam ja danas najponosniji čovjek. Stoljećima su Hrvati težili tomu da imaju svoju neovisnu državu i da ju sami urede onako kako sami najbolje znaju i umiju, rekao je predsjednik udruge Hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata Pula, Ivica Lerotić.

Čestitajući svima ovaj veliki dan, gradonačelnik Boris Miletić je istaknuo kako je to dan kada se posebno prisjećamo svih onih koji su dali svoje živote za samostalnost i slobodu Hrvatske.

- Oluju, vojno-redarstvenu akciju kojom je u samo 84 sata oslobođeno preko deset tisuća kvadratnih kilometara i na taj način dio okupiranog područja koji je bio izvan teritorijalne uprave Republike Hrvatske vraćen u ustrojstvo naše države, smatram svetim praznikom za našu domovinu. Stoga danas dajemo dužnu počast svima koji su se borili za slobodnu Hrvatsku, ali se sjećamo i na sve one koji su položili najvrjednije što imaju, svoje živote. Hvala im na tome i slava im bila. Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo i zbog toga što je ove godine praznik obilježen u još većem broju nego lani, te zahvalio svima koji su sudjelovali u njegovoj organizaciji. Također uz čestitke te prisjećanje na svih koji su za sve što danas imamo dali svoj život i zdravlje, branitelje je zamjenik župana Miodrag Čerina zamolio da se ne dopusti zaboravljanje istine o Domovinskom ratu, već da ju se prenosi budućim generacijama. Predsjednik Koordinacije Vinko Knez je uz čestitke svim okupljenim braniteljima, roditeljima i udovicama poginulih branitelja u Domovinskom ratu zahvalio na odazivu u tako velikom broju, uz želju da ih za 20. obljetnicu bude dvaput više. Svečanost su u prekrasnom ambijentu terase Doma hrvatskih branitelja obogatile učenice Osnovne škole Šijana i Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova. Uz voditeljicu zbora Elenu Roce, profesoricu Mariju Belullo, učenice Marta Krešić, Ana Sever, Tijana Stakić, Ema Ulemek i Vilma Grazia Žmak otpjevale su hrvatsku Himnu, "Od stoljeća sedmog", "Vukovar" i "Moja domovina". Druženje je ondje nastavljeno uz prigodan domjenak čiji su pokrovitelji Grad Pula i Istarska županija. Unatoč velikoj želji i namjeri da svoj doprinos svečanosti da trčanjem, poznati maratonac i dragovoljac Domovinskog rata Ivan Jagustin, nažalost u tome nije uspio zbog zdravstvenih poteškoća. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ, Snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter