Više od 700 mladih matematičara pokazalo svoja znanja

Član žirija Jafar Panahi javio se video-porukom iz kućnog pritvora u Teheranu (M. ANGELINI)
Član žirija Jafar Panahi javio se video-porukom iz kućnog pritvora u Teheranu (M. ANGELINI)

Više od 700 učenika, najboljih matematičara iz cijele Hrvatske, prijavljenih u čak 175 ekipa te u pratnji 150 mentora odazvalo se jučer na 12. po redu Festival matematike koji se, u organizaciji Matematičkog društva Istra održao u hotelu Park Plaza Histria.

Popularizacija matematike

Nakon svečanog otvaranja, natjecanje je započelo u kategoriji PIKO pod nazivom "Ekipa za 5+", a riječ je o natjecateljima dobne skupine učenika 3. i 4. razreda osnovne škole. Oni su morali 18 zadataka riješiti u 75 minuta. Odmah potom testovi su ispravljeni i objavljena su rješenja te su se zadaci analizirali. Gotovo istovremeno započela su i natjecanja u ostalim kategorijama, i to MIKRO za učenike 5. i 6. razreda osnovne škole, MEGA – za učenike 7. i  8. razreda osnovne škole i GIGA – za učenike srednjih škola. Oni su kao i do sada 36 zadataka rješavali u zadanih 120 minuta. Objava privremenih rezultata očekivala se iza 16.30 sati, a proglašenje pobjednika uz podjelu nagradu oko 18 sati.

- Ovo je 12 godina da se održava Festival matematike, koji je iz godine u godinu sve veći i okuplja sve veći broj mladih matematičara. A to nas posebno veseli jer je cilj ovakvih manifestacija popularizacija matematike i približavanje matematike učenicima. Ovdje su konkretno ekipe okupljene u dobi od trećeg razreda osnovne škole do maturanata, rekao je prigodno predsjednik Matematičkog društva "Istra" Robert Gortan. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter