Više od 700 imigranata pokušalo doći do Španjolske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 700 ilegalnih imigranata pokušalo je bez uspjeha u srijedu i četvrtak doći do europskog tla iz sjevernog Maroka, dok ih je 300 pokušalo ući u Španjolsku kroz španjolsku enklavu Ceuta, objavile su u četvrtak marokanske vlasti navodeći da je u sukobima do kojih je došlo ozlijeđeno sedmero pripadnika sigurnosti. 

Prema priopćenju marokanskog ministarstva unutarnjih poslova, tijekom utorka i srijede, dana praznika u toj zemlji, snage sigurnosti spriječile su dvadesetak pokušaja ilegalnih prelazaka u kojima je sudjelovalo više od 700 ljudi. Među njima, njih 300 pokušalo je u četvrtak ući preko prijelaza prema Ceuti, navodi se u priopćenju.   

Enklave Ceuta i Mellila, koja se nalazi 150 km istočnije, predstavljaju jedine dvije kopnene granice između Europe i Afrike. 

Po navodima ministarstva, sedam pripadnika snaga sigurnosti je ranjeno, a dvadesetak ilegalnih imigranata privedeno je.

Nakon što je par sati bila zatvorena, granica je opet otvorena, rekao je glasnogovornik prefekture u Ceuti dodajući da je sigurnost u suradnji s marokanskim vlastima bila u rujnu pojačana nakon sličnih pokušaja prelaska.

Dva takva brojna pokušaja zbila su se 17. i 19. rujna, a prema riječima aktivista lokalne nevladine organizacije, 41 imigrant je poginuo posljednje dvije godine pokušavajući prijeći granicu u Ceuti i Mellili, od čega 2013. njih 18.

Usporedno s pokušajima kopnenog prelaska zbivaju se i pokušaji ilegalnog dolaska na španjolsko tlo morskim putem i pritom je najčešća ruta Gibraltar.

Španjolske snage sigurnosti pred obalama Andaluzije u četvrtak su zaustavile 50-tak imigranata koji su pristigli brodicama.

Ukupno je od siječnja do rujna, prema sigurnosnim pomorskim snagama, 1.396 osoba zaustavljeno u pokušaju da se dočepaju španjolske obale, što je nešto manje nego u istom razdoblju godinu ranije (1.709). (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter