Više od 70 posto studenata želi raditi u inozemstvu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čak 70,8 posto od 716 ispitanih studenata pokušat će konkurirati na tržištu rada izvan granica Hrvatske jer tamo vide bolje mogućnosti i bolje uvjete za budući život, pokazalo je istraživanje o zapošljivosti i povezanosti tržišta rada s visokim obrazovanjem, koje je provelo Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske.

Kada je riječ o tome koliko su zadovoljni informiranošću o tržištu rada, 67 posto studenata smatra da bi se studente trebalo puno više informirati o tržištu rada i kako bi se gospodarstvenici, poduzetnici i njihova udruženja morali više uključiti u kreiranje obrazovnih politika, ali i u same nastavne procese.

To dodatno naglašava i podatak da 35,3 posto studenta ocjenjuje povezanost tržišta rada i visokog obrazovanja dvojkom, a njih čak 27,3 posto jedinicom, stoji u priopćenju Vijeća.

Vijeće je krajnje  zabrinjavajućom ocijenilo činjenicu da skoro 71 posto studenata namjerava konkurirati na tržištu rada van granica Hrvatske.

S obzirom na "alarmantne podatke koji jasno pokazuju pravo stanje po pitanju povezanosti tržišta rada i visokog obrazovanja u Hrvatskoj", predsjednik Vijeća Karlo Kolesar najavio je da će s partnerima, Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Hrvatskom gospodarskom komorom i Institutom za razvoj obrazovanja uskoro ponuditi svoju viziju rješavanja tog gorućeg problema.

"Studenti očekuju veći interes poslodavaca i gospodarstvenika za stručne prakse, specijalizacije i stručno osposobljavanje, jer trenutno stanje svaki treći student u Hrvatskoj ocjenjuje s dvojkom, a njih 15 posto jedinicom", stoji u priopćenju.

Vijeće, koordinativno i predstavničko tijelo više od 35 tisuća studenata državnih i privatnih veleučilišta i visokih škola, istraživanje je provelo tijekom ožujka među studentima državnih i privatnih sveučilišta, veleučilišta i visokih škola. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter