Više od 70 država zatražilo podatke od Facebooka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od sedamdeset država u prvom je polugodištu 2013. zatražilo od Facebooka podatke u vezi s njegovim korisnicima, izvijestila je u utorak ta društvena mreža. Gotovo polovina tih zahtjeva dolazi iz SAD-a, dodaje tvrtka sa sjedištem u Kaliforniji, koja upravlja mrežom.

Facebook je primio više od 25.000 zahtjeva za podatke u prvih šest mjeseci ove godine, od čega je 11.000 do 12.000 uputila američka vlada, a odnose se na 20.000 do 21.000 korisnika, piše u tzv. izvješću o transparentnosti koje je u utorak objavila društvena mreža.

Facebook je predao podatke za 79 posto zahtjeva iz SAD-a. Indija je na drugom mjestu, s 3.245 zahtjeva koji se tiču 4.144 korisnika. Facebook je odgovorio na 50 posto tih zahtjeva.

Neki su zahtjevi bili povezani s "kriminalom i s nacionalnom sigurnošću", istaknuli su iz Facebooka, ne navodeći druge potankosti.

"I dalje činimo pritisak na američku vladu da omogući još veću transparentnost u vezi s tim zahtjevima, pa i u vezi s posebnim brojčanim podacima i vrstom zahtjeva na polju nacionalne sigurnosti", vele iz ove tvrtke. Facebook obećava da će objaviti "nove informacije o SAD-u čim za to dobije zakonsku mogućnost".

Američke tehnološke tvrtke pod pritiskom su nakon otkrića o američkom programu praćenja komunikacija PRISM, uz pomoć kojega je američka Agencija za nacionalnu sigurnost od njih dobila tisuće digitalnih podataka o korisnicima interneta.

Te su se tvrtke, kao i Facebook, potrudile objaviti potankosti o tim zahtjevima američke vlade ne bi li umirile svoje korisnike i klijente. Slične informacije objavile su i tvrtke poput Googlea i Microsofta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter