Više od 600 volontera čistilo Kamenjak

Čišćenje Kamenjaka
Čišćenje Kamenjaka

Više od šesto volontera u subotu je sudjelovalo u prvoj ovogodišnjoj akciji čišćenja Kamenjaka. Kako nam je u ime organizatora rekao ravnatelj Javne ustanove Kamenjak Igor Pasini, to je četverostruko veći odaziv u odnosu na dosadašnje akcije ove vrste, kojima je obično prisustvovalo oko 100 do 150 sudionika.

Nakon što su već u ranim jutarnjim satima zakrčili Premanturu, budući da je okupljanje započelo u 8 sati na tamošnjoj placi, vrijedni volonteri svih generacija, od najmlađe djece pa do najstarijih, među kojima su bili mnogi kojima je ovo ujedno bila prilika za svojevrstan obiteljski eko-izlet, rasporedili su se po uvalama Kamenjaka. Tijekom tri sata trajanja ekološke akcije očistili su priobalno područje od suhih grana i otpada.

- Ovako velik odaziv pozitivan je za Kamenjak budući da je počišćeno mnogo više smeća, a ovog puta prioritet nam je bio obalni dio, odnosno uvale i pristupne ceste, rekao je Pasini. Suho granje se ovoga puta nije palilo jer to zbog jake bure nisu dozvolili vatrogasci. Volonterima-građanima pomagali su djelatnici JU Kamenjak, među kojima je bilo i sezonskih djelatnika ustanove, koji su se također volonterski uključili u ovu ekološku akciju.

Kao i dosad, i ove se godine sudjelovanje na akciji nagrađuje besplatnom godišnjom kartom ili kartom s popustom od 50 posto za ulaz na Kamenjak, a ako se dvije osobe prijave za čišćenje na istu registraciju vozila imaju pravo na besplatnu godišnju kartu, a takvih je ovoga puta bilo petnaestak.

- Je li kriza dala svoj doprinos ili se radilo o spoju lijepog vremena i ekološke svijesti ne znamo, no činjenica je da su se ljudi odazvali u vrlo velikom broju i posjećenost je nezabilježena dosad pa smo vrlo zadovoljni ovom akcijom, zaključio je Pasini. Druga akcija na rasporedu je u subotu, 22. ožujka, a u slučaju kiše odgađa se za sljedeću subotu, 29. ožujak. (P. LUKEŽ; snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter