Više od 600 sudionika iz 20 zemalja raspravljat će o opskrbi vodom

Mladen Milinović, Dean Starčić, Ivan Jukić, Milan Laković i Mladen Nežić (Milivoj MIJOŠEK)
Mladen Milinović, Dean Starčić, Ivan Jukić, Milan Laković i Mladen Nežić (Milivoj MIJOŠEK)

Od 20. do 23. listopada u pulskom hotelu Histria održat će se međunarodni stručno-poslovni skup na kojem će više od 600 sudionika iz 20 država raspravljati o aktualnoj problematici  vodoopskrbe i odvodnje. Skup je u utorak na konferenciji za novinare, u ime organizatora, najavio Ivan Jukić, predsjednik Hrvatske grupacije vodovoda i kanalizacije, koji je kazao da je riječ o 20. konferenciji na kojoj će se razmijeniti iskustva, te raspravljati o problematici vodoopskrbe i odvodnje, s naglaskom na EU fondove iz kojih se najčešće financiraju komunalni projekti.

Neki vodovodi posluju u gubitku

- Naš sektor povlači najviše sredstava iz europskih fondova. Poreč je već povukao sredstva, a Rijeka, Čakovec i Varaždin se spremaju to učiniti. Važno je da se s nadležnim institucijama dogovorimo o javnoj nabavi i europskim direktivama. Na skupu očekujemo i predstavnike nadležnih ministarstava poljoprivrede te zaštite okoliša. Želimo da se naš glas čuje i da sudjelujemo u donošenju važnih zakona, poput Zakona o vodnim uslugama koji je u pripremi i u čijem donošenju sudjelujemo zajedno s Ministarstvom poljoprivrede, rekao je Jukić. Naglasio je da će se do 2022. godine, prema europskim direktivama, broj vodovoda u Hrvatskoj morati smanjiti da bi postao ekonomski održiv.

- Pitanje je  po kojem će se modelu to učiniti. Smatramo da tvrtke trebaju biti ekonomski održive, a činjenica je da neke od njih posluju s gubitkom. Donedavno je gotovo svako selo imalo svoj vodovod. Riječ je o malim vodovodima koji se ne nalaze u Istri, već u  unutrašnjosti Hrvatske, rekao je Jukić.

Dean Starčić, direktor pulskog Vodovoda, kazao je da ova tvrtka na području Pule i bivše pulske općine skrbi o 900 kilometara vodovodnih cijevi, te prodaje 6,5 milijuna kubika vode. Iz europskih fondova pulski je Vodovod povukao pet milijuna kuna, čime je izgrađena nova mreža u Banjolama. Trenutno se rekonstruira kilometar dug cjevovod Prnjani - Monte Šerpo, dok se u Pomeru i Medulinu rekonstruira vodovodna mreža paralelno s izgradnjom kanalizacije. Osim toga, u izradi su projekti Pula centar i Pula sjever u sklopu kojih će se rekonstruirati vodovodna i kanalizacijska mreža.

U Poreču izgrađena četiri moderna uređaja

Mladen Nežić, direktor Istarskog vodovoda Buzet, kazao je da će sudionici zadnjeg dana obići akumulaciju Butoniga koja je prerasla prvotnu namjenu opskrbe Istre pitkom vodom u vrijeme turističke sezone. Milan Laković, direktor porečke Usluge, naglasio je da su u Poreču izgrađena četiri suvremena uređaja za preradu otpadnih voda do najvišeg, trećeg stupnja, pa se pročišćena voda može koristiti za navodnjavanje.

U četiri dana bit će organizirane radionice, izlaganja, diskusije i poslovna predstavljanja, uz predstavljanje proizvoda i usluga ovog sektora. Uz ostalo, govorit će se o opremi i uslugama u sustavima vodoopskrbe i odvodnje, o praćenju, kontroli i upravljanju tim sustavima, tehnologijama pročišćavanja otpadnih voda, te o problematici mješovitih sustava odvodnje. Održat će se i okrugli stol na kojem će predstavnici isporučitelja vodnih usluga, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskih voda, znanstvenici i stručnjaci iznijeti pregled sadašnjeg trenutka, ukazati na probleme te dati smjernice razvoja ovoga sektora. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter