Više od 60 mrtvih u sukobima u Iraku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Desetak bombI eksplodiralo je u srijedu ujutro u Bagdadu i u okolici usmrtivši više od 60 ljudi, a jednog muškarca je nožem izbolo gnjevno mnoštvo držeći ga za vozača automobila-bombe. U izvješćima objavljenim istog dana predvečer govorilo se o barem 61 poginuloj osobi i gotovo 200 ranjenih, po policijskim i medicinskim izvorima.

Meta napada autobombom bile su bagdadske četvrti sa šijitskom većinom, u vrijeme kada su brojni stanovnici išli na posao. Usto je bombaš samoubojica aktivirao eksploziv koji je nosio na sebi blizu tržnice u četvrti Kadimiji, pri čemu su najmanje tri osobe poginule a osam je ranjeno.

Najsmrtonosniji napad dogodio se u šijitskoj četvrti Džisr al-Dijali, na jugoistoku Bagdada, gdje je barem devet osoba izgubilo život a 27 je ranjeno. U toj je četvrti nakon eksplozije autobombe mnoštvo ubilo muškarca koji je gurao automobil, sumnjajući da je u njemu eksploziv, rekla je policija.

Muškarca koji je istrčao iz vozila u kvaru, prolaznici su uhvatili i izboli ga nožem a njegovo truplo objesili na stup i zapalili. Po iskazima svjedoka, priznao je da je planirao napad i rekao da je njegov brat vozio automobil koji je eksplodirao.

U srijedu predvečer na zapadu Bagdada eksplodirala je još jedna autobomba, usmrtivši najmanje tri i ranivši 12 osoba.

U Mahmudiji, tridesetak kilometara južno od prijestolnice, bombaš samoubojica za upravljačem autobombe zaletio se u policijsku kontrolnu točku, pri čemu su najmanje tri osobe poginule a osam je ranjeno.

U Madainu, također južno od Bagdada, eksplozivna naprava je aktivirana pri prolasku vojne ophodnje, ubivši četvoricu i ranivši trojicu vojnika.

Još četiri osobe su poginule u drugim dijelovima zemlje, među kojima i general zrakoplovstva Halid Hazim Tara koji je ustrijeljen blizu Mosula, na sjeveru zemlje, doznaje se od policijskog i vojnog izvora.

Nasilje u Iraku je već nekoliko mjeseci na stupnju na kakvom je bilo 2008., kada je zemlja s teškom mukom izašla iz sektaškog rata između sunita i šijita.

(Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter