Više od 5.000 potpisa za referendum o golfu na Srđu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prva tri dana prikupljanja potpisa za referendum o projektu golfa na Srđu, od 1. do 3. veljače navečer prikupljeno je više od 5.000 potpisa, priopćeno je danas iz Organizacijskog odbora za referendum.

Među potpisnicima su i brojni političari, poput gradonačelnika Andre Vlahušića njegova zamjenika Nika Šalje, gradske vijećnice i predsjednice dubrovačkog HDZ-a Dubravke Šuice, vijećnice Marije Delije te brojnih uglednih građana, poput biskupa dubrovačkog mons. Mate Uzinića, dubrovačkog paroha Gorana Spaića, akademika Luka Paljetka i Nenada Vekarića.

Na dan Feste svetoga Vlaha, zaštitnika Dubrovnika, veliki broj građana koji ne žive u administrativnim granicama Dubrovnika izrazio je želju dati svoj potpis za raspisivanje referenduma, što je najbolji pokazatelj visoke svijesti građana o utjecaju koji bi realizacija velikog golf resorta imala ne samo na Dubrovnik, nego i na cijelu Županiju, navodi u priopćenju Organizacijski odbor za referendum. 

Nažalost, dodaju organizatori referenduma, početak kampanje obilježila je odluka Hrvatske radiotelevizije (HRT) o zabrani emitiranja plaćenih obavijesti na Radio Dubrovniku. 

- Stvaranjem takve antidemokratske klime, građanima koji taj javni servis financiraju, onemogućeno je dobivanje informacije o tome gdje i kako mogu dati svoj potpis. Stoga su organizatori referenduma tužbom sudu u Dubrovniku ustali protiv medijske blokade HRT-a, ističe se u priopćenju.

Organizacijski odbor za referendum o projektu na Srđu također navodi da se medijska blokada započeta prvog dana prikupljanja potpisa, u drugom danu pretvorila u direktno dezinformiranje hrvatske javnosti, i to u središnjoj informativnoj emisiji HRT-a. U prilogu o dubrovačkom referendumu, umjesto pitanja kolegici u Dubrovniku, urednik Drugog dnevnika iznio je tendenciozne i velikim dijelom neistinite konstatacije o projektu. Usto, komentar novinarke o velikom odazivu građana Dubrovnika pratio je propagandni film investitora, i to u udarnom informativnom terminu javnog servisa.

Organizacijski odbor za referendum zaključuje kako je natpisom "Protiv investicije ili gradonačelnika", koji je pratio prilog iz Dubrovnika, potpuno poništena neutralnost kampanje prikupljanja potpisa, na koju su se u velikom broju odazvali kako pobornici, tako i protivnici ovog projekta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter